Egy pszichésen sérült ember kilakoltatásának leállítását kérik Újpest polgármesterétől

2022.10.19. 11:02
A lakhatás alapvető állampolgári alapjogának elfogadtatásáért küzdő civil szervezet a IV. kerületi kilakoltatás konkrét ügyében állítja, a felhalmozott tartozás rendezhető, ha azonban ügyfelük utcára kerül, későbbi ellátása már néhány hónapon belül több adóforintba kerül majd, mint a jelenlegi tartozása. Újpest vezetése hajthatatlan, a lakáskiürítési eljárásra ma délelőtt kerülhet sor.

Pszichiátriai értelemben is kiemelkedően sérülékeny ember. Néhány héttel ezelőtt öngyilkossági kísérlete volt, életét csak sürgősségi kórházi ellátással sikerült megmenteni. Elmondása szerint az öngyilkossági kísérlet kiváltó oka a kilakoltatás fenyegetése volt. Így jellemezte A Város Mindenkié csoport (AVM) azt az újpesti polgárt, aki a mai napon kilakoltatással néz szembe. 

Az újpesti polgármester két hete megszavazta azt a fővárosi közgyűlési határozatot, amely az önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatások azonnali leállítását kezdeményezte

 – emlékeztetnek a civilek.

Azt is szóvá tették, hogy néhány hete A Város Mindenkié csoport fellépése nélkül az önkormányzat anélkül tett volna utcára egy súlyos fogyatékossággal élő, közfoglalkoztatott újpesti nőt az otthonából, hogy bárki a polgármesteri hivatal szociális osztálya vagy a kerületi családsegítő szolgálat részéről akár csak egyetlenegyszer is felajánlotta volna a segítségét a kilakoltatás megelőzésében. 

A mai lakáskiürítési eljárás végrehajtásának leállítása érdekében az AVM nyílt levélben kérte Újpest DK-s alpolgármesterének, Trippon Norbertnek a segítségét:

Arra kérjük Önt, hogy segítsen nekünk elérni, hogy Újpest Önkormányzata is csatlakozzon azokhoz a kerületekhez, amelyek a DK álláspontjának megfelelően, a kormányzati megszorításokra és a megélhetési válságra tekintettel már bejelentették az önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatások 2023. április 30-ig történő felfüggesztését! Arra kérjük, hogy segítsen nekünk megelőzni ügyfelünk, egy rászoruló újpesti lakos hajléktalanná válását; segítsen elérni a szerdára tervezett kilakoltatás leállítását!

(Az újpesti képviselő-testület a soron következő rendes ülését – amelyen egy ilyen kerületi moratórium elrendelését tárgyalhatná – 2022. október 27-én tartja.)

A civil szervezet szerint a kilakoltatással fenyegetett polgár bizonyítottan rendezni tudja a hátralékát, ha az önkormányzat eláll a kilakoltatásától, ha azonban kiteszik lakásából, a kilakoltatását követő ellátása egy hajléktalan személyek átmeneti szállásán már néhány hónap alatt is többe kerülne az adófizetőknek, mint a hátralék összege.

Azt ugyanakkor elismerik, hogy a házban lakók panaszainak egy része megalapozott, ezek viszont az illető hozzátartozóira vonatkoznak, akik már vagy nem élnek vele egy háztartásban és lakásban, vagy rövid időn belül egy családok átmeneti otthonába költöznek.

Újpest nem hátrál meg

Lapunk megkereste Déri Tibor momentumos polgármestert is. A városvezető nevében Perneczky László népjóléti alpolgármester válaszolt, leszögezve, hogy

az október 19-re tervezett intézkedést nem tervezik visszavonni.

A kényszerű döntéshez vezető lépéseket és indokokat – mivel egyedi ügyről van szó – nem részletezheti, azt azonban közölte, hogy amennyiben az érintettek együttműködnek, a család mindhárom generációját az S. O. S. Krízis Családok átmeneti otthona kész befogadni. Ott egy évig lakhatnak, és napi szintű szociális munkával jobb eséllyel válhatnak képessé önálló és felelős életvezetésre.

Perneczky közösségi oldalán egyébként hosszan elemzi az újpesti lakásgazdálkodás, illetve a bérlői jogok és kötelességek rendszerét, jelezve, hogy 2022 szeptemberében összesen hat, évek óta húzódó kilakoltatási ügy jutott végrehajtási szakaszba Újpesten. Minden egyedi ügy rengeteg felelősségi szinten és döntési ponton át jutott a végső stádiumba. 

Az alpolgármester azt írja:

A legtöbb esetben a bérlők túlnyomó többsége probléma nélkül fizeti a havi bérleti díjat, és évről évre egyszerű eljárásban hosszabbítja a szerződését. A lakásbérleti szerződésnek természetesen evidens eleme, hogy a bérleti és közüzemi díjak megfizetésén túl a lakó köteles betartani a szomszédokkal és a lakóközösséggel békés együttélés normáit. 

Mivel az önkormányzat vezetői nem álltak el a kilakoltatástól, A Város Mindenkié aktivistái és szimpatizánsai, valamint a kilakoltatással fenyegetett rászoruló polgártársunkkal szolidaritást vállaló országgyűlési képviselők polgári engedetlenséggel – élőlánccal – fogják akadályozni annak végrehajtását.