Honvédségi repülőgépet hívtak Szalay-Bobrovniczky Kristófnak vidékre

D  AS20221017007
2022.10.25. 10:14
Kecskemétről vezényelték Sármellékre a Magyar Honvédség egyik Airbus A319-es repülőgépét vasárnap, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek 270 kilométerrel kevesebbet kelljen autóznia – írja a Népszava.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf október 23-án Ankarába repült, hogy a török védelmi miniszterrel, Hulusi Akarral találkozzon, azonban aznap délelőtt még Zalaegerszegen volt, ahol részt vett az ünnepi megemlékezésen, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott. Eközben Kecskeméten már indulásra készült az egyik honvédségi repülőgép.

A FlightAware szerint a HUAF409 hívójelű szállítógép vasárnap délután 3 óra 8 perckor szállt fel a kecskeméti repülőgépről, majd 36 perccel később a Zalaegerszeg közelében lévő Sármelléken landolt. Majd onnan délután 4 óra 18 perckor indult el Ankarába, ahol helyi idő szerint este 7 óra 9 perckor landolt. A Honvédelmi Minisztérium a lapnak megerősítette, hogy a géppel Szalay-Bobrovniczky Kristóf utazott, a több millió forintos pluszkiadást jelentő kitérőt azonban nem indokolták.

A lap elemzése szerint Zalaegerszeg Sármelléktől 40,9 kilométerre fekszik, ahova körülbelül 40 percig tart eljutni a közlekedési szabályokat betartva. Zalaegerszeg és Kecskemét között 311 kilométer a távolság, amelyet szabályosan nagyjából 3 óra 25 perc alatt lehet megtenni, de a megkülönböztető jelzést használó és sebességhatárokat túllépő miniszteri konvojnak még ennél is rövidebb ideig tartott volna az út Kecskemétig.

Ez azt jelenti, hogy a repülőgépet azért hívták Sármellékre, hogy a miniszternek 270 kilométerrel és bő két és fél órával kevesebbet kelljen autóznia – teszik hozzá.

Több millió forintos kitérő

Mint írják, egy Airbus A319-es üzemben tartási költsége az Aircraft Cost Calculator szerint óránként 8800–9200 dollár között mozog, ami átszámítva 3,6–3,9 millió forint. A lap megkérdezte a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy miért kellett a miniszternek Sármellékről utaznia, és volt-e olyan hivatalos vasárnap esti programja Ankarában, ami miatt sietnie kellett, de választ nem kaptak.

Azonban nemcsak a miniszter kiutazása vet fel kérdéseket, hanem a hazatérése is, mivel a honvédségi repülőgép a vasárnapi törökországi landolás után 47 perccel már újra a levegőben volt, és Kecskeméten landolt. Így a miniszter hazatérésekor újra ki kell küldeni a katonai gépet, vagy repülőjegyet kell venni.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2022. október 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)