Egy új oroszlánt helyeztek el a Lánchídnál, legóból épült

2022.10.27. 19:10
Egy legóból készült oroszlánt helyeztek el a Lánchídnál, a Clark Ádám téren csütörtök reggel – közölte a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) az MTI-vel.

A BKK által kiadott közleményben emlékeztettek arra, hogy a Lánchíd hídfőin található kőoroszlánokat a híd felújítása miatt a fővárosiaknak és az idelátogató turistáknak hosszú ideig nélkülözniük kell. Az oroszlánok visszaköltöztetése a múlt héten megkezdődött, de most még egy olyan területen találhatók, ahol zajlanak az építkezés, így továbbra sem láthatók.

Ezeket fogja most helyettesíteni a 850 ezer legóból készült új oroszlán.

A legóoroszlán a kőoroszlánok 1:1 méretarányban készült hasonmása: 5,80 méter hosszú, 1,70 méter széles és 2,45 méter magas, a súlya pedig 2,8 tonna. A budapesti főpolgármester több fotót is közzétett a szoborról.

Az új oroszlánt a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt., a BKK, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a Lego Hungária Kft. állították fel közösen. A közlemény szerint a szobrot Dóczy Balázs modellezte és tervezte, aki a világ 27 hivatalos legóépítő mestereinek egyike.

A szobrot 560 óra alatt építették meg Budapesten, a munkában nyolcvanan vettek részt.

Az oroszlán Dóczy Balázs eddigi legnagyobb alkotása. A legóoroszlán várhatóan 2022. november végéig lesz kint a Clark Ádám téren, és jóval közelebbről meg lehet tekinteni, mint a talapzatra helyezett hasonmásait. 

A Lánchíd kőoroszlánjainak múlt heti visszatéréséről ebben a cikkünkben számoltunk be, valamint egy képgalériát is közöltünk róla.  • Hírek
  • Hitelkártya