A munka és a magánélet egyensúlyáról szóló uniós irányelvek átültetéséről egyeztettek a kormány képviselői

2022.10.27. 20:03
A Budapesten tartott tárgyaláson a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring bizottsága az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről, a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló közösségi rendelkezések hazai jogba való átültetéséről egyeztetett.

A kormány képviselői az ülésen meghallgatták a munkáltatók és a munkavállalók javaslatait, és tájékoztatták a szociális partnereket a jogharmonizáció menetéről, a változások részleteiről.

A munka törvénykönyvével kapcsolatos módosításokat a kormány az VKF ügyrendjében foglaltak szerint a szabályozási kezdeményezés parlamenti benyújtása előtt egyezteti a szociális partnerekkel – áll a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében.

Mint írták, a jogalkotási tervek összhangban vannak az uniós irányelvekkel, emellett figyelembe veszik a költségvetés teherbíró képességét és a vállalkozások jelenlegi nehéz helyzetét. 

Az irányelvek fő céljai a demográfiai folyamatok, a digitalizáció és az új foglalkoztatási formák következtében jelentkező munkaerőpiaci kihívások kezelése az unió egészében, a nők foglalkoztatásának növelése, a családi terhek egyenlőbb megosztásának elősegítése.

Az Országgyűlés a közeljövőben várható benyújtást követően tárgyalhat a törvénycsomagról. Parlamenti elfogadásuk esetén az új előírások 2023. január elsejétől léphetnek majd életbe – hangsúlyozta a TIM.