Reagált a Honvédkórház: Nem zárt be a neurológiai osztály

P  6192
2022.10.28. 16:52
Kunetz Zsombor a napokban arról posztolt, hogy bezár a Honvédkórház neurológiai osztálya, amiről sem a kórház, sem pedig az NNK nem közölt semmi hírt. Lapunk felkereste a kórházat, és megkértük, reagáljanak a hírre.

A napokban írtunk róla, hogy Kunetz Zsombor egy Facebook-bejegyzésében elmarasztalta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, valamint a Honvédkórházat, amiért elfelejtették ismertetni a kórház neurológiai osztályának bezárását.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatot adott ki, amelyben arról tájékoztattak, hogy a megnövekedett koronavírusos esetek száma miatt kénytelenek a fekvőbeteg-ellátást igénylő betegek számára más intézményeket kijelölni az ellátásra.

A központ ellátási területéről érkező aktív neurológiai fekvőbeteg-szakellátást igénylő felnőtt betegek számára

  • az Uzsoki Utcai Kórházat (Budapest),
  • a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházat (Kistarcsa),
  • a Jávorszky Ödön Kórházat (Vác)
  • és a Semmelweis Egyetem Klinikai Központját (Budapest) jelölték ki.

A felvételi zárlat nem egyenlő a lezárással

Lapunk felkereste a Honvédkórházat, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a neurológiai fekvőbeteg-osztályon a felvett betegek ellátása, valamint a fővárosi és Pest megyei stroke-ügyeleti ellátás azalatt az idő alatt is biztosított volt, amikor – a Covid–19-esetszám-halmozódás miatt –

szeptember 30. és október 4. között az osztályon felvételi zárlatot rendeltek el.

Mint írták, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Neurológiai Osztálya hivatali úton jelentette szeptember végén a Covid–19-esetszám halmozódását, a zárlatot pedig Budapest Főváros Kormányhivatala rendelte el az említett időpontra.

A Honvédkórház tájékoztatása szerint ez alatt az öt nap alatt az osztályra korábban felvett betegek ellátása, valamint a fővárosi és Pest megyei stroke-ügyeleti ellátás is biztosított volt, továbbá a lakosság részére nyújtott neurológiai szakrendelés – tehát a járóbeteg-ellátás – is zavartalanul folyt.

A kórház a zárlattal érintett fekvőbeteg-ellátással kapcsolatban beutalási jogosultsággal rendelkező alapellátó szolgáltatókat és a betegelhelyezést koordináló Országos Mentőszolgálatot értesítette a megváltozott felvételi rendről.

Az október 26-án kiadott közlemény szerint pedig október 4-én 12 órától, a zárlat feloldásának időpontjától az intézmény Neurológiai Osztályán újra folyamatos a betegfelvétel.

Az Indexnek nyilatkozó egyik informátor elmondta: Kunetz Zsombor semmilyen kapcsolatban nincs a Honvédkórházzal, így az általa felvázolt helyzet az ő kitalációja, az ötnapos felvételi zárlat (ami nem az osztály bezárását jelenti) pedig nem a szakemberhiány miatt volt szükséges. Kunetz ötlete, miszerint kórházi sátrakba és konténerekbe különítsék el a koronavírusos betegeket, azért nem lehetséges, mert erre külön engedélyt kéne kérni, ami nem teszi lehetővé a gyors és biztonságos elszeparálást. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)