Heidl György: Pankotai Lili szövege nem öncélú trágárkodás volt

D1I0004 (1)
2022.10.28. 10:06
A pécsi bölcsészkar dékánja, Heidl György is kiállt Pankotai Lili mellett, akit sok támadás ért a 2022. október 23-i tüntetésén elmondott beszéde után, iskolája el is határolódott tőle a színpadon elhangzott trágár szavak miatt. A filozófiatörténész a Válasz Online-nak adott hosszú interjúban mesélt arról, miért érezte úgy, hogy billentyűt kell ragadnia, miután elolvasta a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium állásfoglalását.

A beszéd elhangzása után pár órával az iskola igazgatója nyilvános közleményben határolódott el a nagy tömeg előtt felszólaló Pankotai Lilitől.

„Intézményünk nevében kijelentem, hogy tiszteletben tartjuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, ellenben elhatárolódunk tanulónk, Pankotai Lili 2022. október 23-i nyilvános felszólalásától. Messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját” – írta egyebek mellett Nyisztor Zsolt.

A beszéd hatalmas vihart kevert a magyar közéletben, Krassó László, a Magyar Rádió korábbi igazgatója kirúgatná a diáklányt, akit Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának dékánja a védelmébe vett.

„Szövegekkel foglalkozom hivatásszerűen. Meg tudom különböztetni azt, hogy egy műfajon belül mi öncélú, s mi az, ami valódi tartalmat jelent. Pankotai Lili szövege sem öncélú trágárkodás volt, s különösen nem káromkodás, ami mindig blaszfém” – nyilatkozta az esztéta.

„A keresztény értékek emlegetése politikai hívószó lett”

Mint kifejtette, a csúnya szavaknak van esztétikai funkciójuk, kifejezi általuk a fiatal, hogy rendkívül dühös. Szerinte egyértelmű, hogy Pankotai Lili a tanárokért dühös.

„Annak a közösségnek a képviselője határolódott tehát el a szövegnek nemcsak a stílusától, hanem a tartalmától is, amely közösség mellett a diák kiállt ezzel a szöveggel. A kiskorú gyerekek jobban felfogják ennek a jelentőségét, mint azok az öregek, akiket bedarált a rendszer, akik valamilyen hivatalt viselnek, és ezért fogva vannak” – fűzte hozzá.

Heidl György pedagógiai hibának nevezte, hogy az iskola nyilvánosan pellengérre állítja egy diákját, és az sem tetszett neki, hogy közben az igazgató keresztény értékekre hivatkozott.

„A »keresztény értékek« emlegetése ma politikai hívószó. Amikor szükség van rá, bevetik. Ez a politikai kereszténység. Krisztus nélküli kereszténység. Pedig a kereszténység lényege az, hogy Jézus Krisztus, Isten fia emberré lett, meghalt, feltámadt, és ő a Megváltó. De eddig a politikusok nem jutnak el” – nyilatkozta a filozófiatörténész a Válasz Online-nak.

(Borítókép: Pankotai Lili 2022. október 23-án. Fotó: Németh Kata / Index)