Kis híján tragédiával végződött az orvosi ellátás hiánya Fóton

2022.11.02. 16:29
Egy zárt Facebook-csoportban folytatott beszélgetés szerint több esetben is Vácra küldik azon fótiakat, akik saját vagy gyermekük egészségügyi problémája miatt fordulnak az orvosi ügyelethez.

„Tegnap este elvittem volna az ügyeletre a gyermekemet. Hároméves, becsengettek, és azt mondták, hogy orvos nincs. Miért nincs Fóton orvos szombat este? Vácra kellett levinni a gyereket. Este 18:40-kor voltunk az ügyeleten, lementünk Vácra, éjjel 0:15-re értem haza egy mindösszesen hároméves gyerekkel” – olvasható az egyik szülő bejegyzése a több mint nyolcezer taggal rendelkező Fót lakosság nevű csoportban.

Múlt csütörtök reggel negyed 7-kor már nem volt orvos az ügyeleten, azt mondta az asszisztens, hogy mennie kellett dolgozni – írta válaszként a csoport egy másik tagja. 

Fóton nincs gyerekorvosi ügyelet! Telefonon kértünk már tanácsot a rendes ügyeleten mi is, sőt voltunk is lent, de komolyabb bajjal-gonddal Vácra kell menni sajnos!

– erősítette meg a csoport egy újabb tagja. „Gyerekorvosi ügyelet már évek óta nincs Fóton, rosszul tudom? Mindig azt az információt kapom, hogy Vácra menjünk” – tette fel a kérdést egyikőjük Vargha Nóra független önkormányzati képviselőnek. Gyerekorvosi ügyelet soha nem is volt, a rendes ügyeletnek kell ellátnia a gyerekorvosi ügyeletet, de szombat este is el kellene látni a helyieket – felelte a képviselő a bejegyzésekre. 

A hozzászólásokból az is kiderül hogy egyszer majdnem tragédiába fulladt az orvosi ügyelet hiánya – írja a Magyar Narancs

Édesanyám a múlt héten csütörtökön éjjel rosszul lett. Felhívtam az ügyeletet (nem volt orvos), elkérték a számomat, hogy majd az orvos visszahív. (…) Egyből mentőt kellett volna hívnom, de akkor hirtelen az ügyeletet hívtam. Az orvos felhívott, hogy vigyük Vácra. Nem gondoltam akkor tragikusnak a helyzetet. Végül mentőt hívtam! S milyen jól tettem! Szívinfarktus, súlyos szívritmuszavar s szívelégtelenség a diagnózis

– írta a csoport egyik tagja. Vargha Nóra azt kérte a hozzászólóktól, hogy minden panaszukkal keressék meg az önkormányzatot. A város 2020 októberében állapodott meg az orvosi ügyeleti ellátást illetően az Emergency Service Kft.-vel havi nettó 4,3 millió forint értékben – írja a város weboldalán található szerződés.