Ne tegyék el az esernyőt, a széldzseki is ajánlott

DMOHA20180826002
2022.11.06. 06:01
Vasárnap is sok esőre lehet számítani, emellett erős széllökések is előfordulhatnak. Kritériumokat elérő, veszélyes időjárási jelenség nem várható. Napközben 9 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap kezdetben az északi és középső tájakon még több helyen eshet, délután azonban már csak néhol fordulhat elő kisebb eső, zápor. Gyakran takarhatják felhők a napot, északnyugaton számíthatunk a legtöbb napsütésre.

Az északias szelet a nap első felében többfelé kísérhetik élénk, erős lökések, délutánra viszont veszít erejéből a szél.

Hajnalban 4 és 10, kora délután 9 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Időkép
Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, hogy vasárnap napközben kritériumokat elérő, veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Kettősfronti hatás érvényesül

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint vasárnap kezdetben még kettősfronti hatás érvényesül, így fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, ízületi panaszok egyaránt jelentkezhetnek.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok. Fáradékonyság, dekoncentráltság, tompaság, álmosság is előfordulhat a borongósabb tájakon élők körében. A nyirkos idő miatt felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, lehangoltak, kedvtelenek lehetünk.

Helyenként már egyharmad havi eső esett

Igazi novemberi idő köszöntött be a hétvégére, szombaton sokfelé volt szükség az esernyőkre. A nyugati és északnyugati tájakon többfelé viszont szinte egy csepp eső sem esett, ahogy eddig a keleti határhoz közeli tájakon sem mértünk jelentős mennyiségű csapadékot.

Vannak azonban olyan országrészek, ahol kiadósabb eső öntözte meg a földeket. A legtöbb eső eddig Baranya megyében, a középső tájakon, valamint a Mátra térségében esett, nagyjából a Siklós–Pécs–Dunaújváros–Gyöngyös vonal 50-70 kilométer széles sávjában. Ezeken a tájakon többfelé 15-20 milliméternyi csapadékot lehetetett mérni.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés, stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)