Anticiklon rontja el az időt hétvégén, kiadták a figyelmeztetést

D KOM20221108006
2022.11.11. 06:13
Pénteken már várható némi napsütés, a ködös idő kevésbé lesz jellemző. Napközben 11 és 15 fok között alakul a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Péntek lesz a hét legnaposabb napja, a ködfoltok mindenhol feloszlanak, a nappali órákban leginkább fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, esni nem fog. Keleten még élénk marad az északias szél, máshol a légmozgás nem lesz jelentős – írja az Időkép.

Hajnalban 2 és 8, délután 11 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.

péntek du.png
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Nem várható fronthatás

Pénteken fronthatás nem várható, de melegfronti jellegű tünetek előfordulhatnak a fokozottan érzékenyek körében. Körükben vérnyomás-ingadozás, fáradékonyság jelentkezhet. Hajnalban ismét felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi fájdalmak.

A felhősebb tájakon fáradékonyság, dekoncentráltság, álmosság továbbra is előfordulhat. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Hétvégén visszatér a köd

Hétvégén egy anticiklon húzódik fölénk, a magasban melegebb levegő érkezik, viszont talaj közelében nem várható számottevő légmozgás. Ez annyit jelent, hogy ismét erősödik a ködhajlam, vasárnap már nagyobb területen lehet egész nap ködös, rétegfelhős az idő.

Éjszakánként  mínusz 2 és 5 fok közötti hőmérséklet várható, gyenge fagy főként a derült, fagyzugos völgyekben fordulhat elő. Délutánonként a napos vidékeken 11–15 fokot mérhetünk, a tartósan ködös, szürke tájakon azonban 10 fok alatt marad a csúcshőmérséklet.

Németh Lajos meteorológus azt mondta, a hét vége felé ismét visszatér a nyirkos, ködös, párás, enyhe idő. Szombatra egyes fokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki tartós, sűrű köd miatt. Pár száz méteres látótávolság várható

  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom,
  • Somogy, 
  • Vas,
  • Veszprém,
  • valamint Zala megyében. 
Országos Meteorológiai Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép:  Komka Péter/MTI)