Közeledik a lélektani határ, ne késlekedjünk a téli gumik felrakásával

BP-2435
2022.11.12. 18:55
Hamarosan elérjük a bűvös 7 Celsius-fokos határt, ami alatt már téli gumik használata javasolt, amelyek futófelületének a mintázata úgy van kialakítva, hogy könnyen kikerüljön az abroncsok alól a víz, a latyak és a hó.

Közeledik a tél, így fontos, hogy gépjárművünk is megfelelő állapotban várja a hideg hónapokat. Nemcsak a belső rendszereket kell felkészíteni a téli időjárásra, hanem a gumikat is, ugyanis azok tartják a kapcsolatot az autó és az úttest között. Ezért fontos, hogy évszaknak megfelelő abroncsok legyenek az autónkon – írja az Időkép.

Bár a következő napokban még többfelé mérhetünk 10 fok feletti maximumokat, így is napról napra csökkenni fog a csúcshőmérséklet. Hamarosan elérjük azt a határt, ami nagyon fontos a gumikeverékek szempontjából.

7 Celsius-fok alatti hőmérséklet esetén már téli gumikra van szükség.

A nyári gumik ugyanis olyan vegyületekkel készülnek, melyek e hőfok feletti hőmérsékletre vannak optimalizálva, a téliek pedig más vegyületeket tartalmaznak, hogy az abroncsok 7 Celsius-fok alatti hőmérséklet esetén biztosítsanak megfelelő tapadást a közlekedés során. Így a hideg, vizes, havas, jeges úton történő közlekedésre vannak kitalálva.

Ugyanakkor a téli gumiabroncsok az összetételük miatt hideg időben is képesek megtartani a rugalmasságukat. A nyárihoz képest a téli gumik mélyebb mintázattal rendelkeznek, valamint a futófelületüknek a mintázata is úgy van kialakítva, hogy könnyen kikerüljön az abroncsok alól a víz, a latyak és a hó a közlekedés során, így biztosítva a megfelelő tapadást.

Szerdán már havazhat is

Keddtől csapadékosabb időjárásra van kilátás, amit a nyugat felől érkező időjárási frontok, valamint mediterrán ciklonok szolgáltathatnak majd. A csapadék mennyisége is nagyon bizonytalan, de mediterrán ciklonok esetén kiadósabb öntözés is benne lehet a pakliban.

Egyelőre nagyobb esély van az esőre, mint a hóra, de a portál szerint létrejöhet olyan forgatókönyv is, amelyben a csapadék és a fagyos levegő is rendelkezésre állhat ahhoz, hogy megpillanthassuk a szezon első hópelyheit.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)