Novák Katalin békét hirdet Jeruzsálemben

2022.11.17. 11:30
A magyar–izraeli diplomáciai kapcsolatok további erősítése érdekében utazott Jeruzsálembe a köztársasági elnök.

Magyarország és Izrael is a béke képviselője – mondta Novák Katalin köztársasági elnök, miután találkozott csütörtökön Isaac Herzoggal, Izrael Állam elnökével Jeruzsálemben.

Magyarország és Izrael között a kapcsolat nagyon erős

– hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: sokat dolgoznak annak érdekében, hogy ezt a kapcsolatot megőrizzék, erősítsék gazdaságilag és politikailag is. Kiemelte: Magyarország a béke mellett áll ki, és Izrael is egy olyan ország, amely elkötelezett a béke mellett.

Az államfő Isaac Herzog elnök meghívására kétnapos munkalátogatásra érkezett Izraelbe. A szerda–csütörtöki látogatás célja a magyar–izraeli diplomáciai kapcsolatok további mélyítése.

A találkozót követően tett sajtónyilatkozatában a köztársasági elnök emlékeztetett, hogy Magyarország szomszédságában, Ukrajnában tragikus háború dúl, országunk azonban elítéli a putyini agressziót, és békét szeretne.

Novák Katalin az elnöki találkozót követően csütörtökön megbeszélést folytat Benjámin Netanjahu felkért miniszterelnökkel, valamint Jaír Lapid ügyvivő miniszterelnökkel, továbbá találkozik jeruzsálemi keresztény felekezetek képviselőivel is.