Kiadták a figyelmeztetést, jön a havazás

D SOS20191202005
2022.11.18. 12:17
Előrejelzések szerint péntek késő délután kezdődhet a havazás az ország északkeleti részein, az első hópelyhek a Bükk és a Zemplén csúcsain jelenhetnek meg, ahol így jelentősebb hóréteg alakulhat ki.

Péntek késő délután kezdődhet a havazás északkeleten az Időkép előrejelzése szerint. A Bükk és a Zemplén csúcsain jelenhetnek meg az első hópelyhek, de este és éjszaka várhatóan a Mátrában és a Börzsönyben is megtörténik a halmazállapot-váltás, sőt síkvidéken is havas eső, havazás válthatja fel az esőt.

Szombat reggelig a Bükk és a Zemplén csúcsain 5 centiméter körüli hótakaró alakulhat ki, de a csapadék intenzitásától függően ennek akár a kétszerese is lehullhat. Bár síkvidéken is láthatunk hópelyheket, megmaradó hólepel csak kis eséllyel jöhet létre.

sandor1-varho2.jpg-2022-11-17-21-29-51
Fotó: Időkép

A hegyvidéki területeken, kiemelten a Zempléni-hegység, az Aggteleki-karszt, kisebb eséllyel a Bükk 300-400 méter fölötti részein 5-10 centiméter hóréteg sem zárható ki. Szombaton az Északi-középhegységben (Mátra, Bükk) hózáporok előfordulhatnak, melyekből további lepel (2 centiméter) hó összegyűlhet a magasabb hegycsúcsokon. A hóréteg a magasabb hegycsúcsokat (500-600 méter felett) leszámítva szombat napközben olvadozni fog – írja szöveges figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombatra virradó éjszaka a kevésbé szeles délnyugati, nyugati határvidéken sűrű köd képződhet. Szombat este egy újabb mediterrán ciklon érkezik jórészt esővel, azonban a nyugati, délnyugati országrészben (különösen a magasabban fekvő területeken) nem zárható ki a halmazállapot-váltás (havas esőbe, hóba), de megmaradó hóréteg ebből nem valószínű.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Kerékpárját tolja egy férfi a behavazott Szabadság hídon 2019. december 2-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)