Mediterrán ciklon érkezik Magyarországra

D KOM20221108006
2022.11.19. 06:04
Szombat délelőtt átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, de délután újabb mediterrán ciklon érkezik. Északkeleten havazás, nyugaton pedig sűrű köd várható a reggeli órákban. Napközben mínusz 1 és plusz 10 fok között alakul a hőmérséklet. Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani.

Szombaton reggelre kelet felé távozik a csapadék, de eleinte északkeleten még kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat. Nyugaton hajnalban sűrű köd, rétegfelhőzet képződhet. Délelőtt átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, de délután újabb mediterrán ciklon érkezik, dél felől ismét csapadékmező éri el az országot, mely jellemzően eső, de a magasabb területeken hózápor formájában is hullhat – számolt be az Időkép.

Hajnalban mínusz 4 és plusz 5, délután mínusz 1 és plusz 10 fok közötti hőmérséklet várható. Északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton enyhébb az idő.

szombat du.png
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nem várható kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség, ugyanakkor megjegyzik, hogy szombatra virradó éjszaka a kevésbé szeles délnyugati, nyugati határvidéken sűrű köd képződhet.

Szombat este egy újabb mediterrán ciklon érkezik jórészt esővel, azonban a nyugati, délnyugati országrészben (különösen a magasabban fekvő területeken) nem zárható ki a halmazállapot-váltás (havas esőbe, hóba), de megmaradó hóréteg ebből nem valószínű.

Marad a kettős fronthatás

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint szombaton is marad a kettős fronthatás, emiatt sokaknál jelentkezhet fejfájás, keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, emellett alvászavarok, emésztési problémák is felléphetnek.

Délután dél felől újabb csapadékmező érkezik, a nyirkos, csapadékos időjárás miatt felerősödnek a kopásos és gyulladásos jellegű ízületi panaszok. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)