Kiterjeszti a kormány az energiaintenzív kkv-k támogatását

DSC7590
2022.11.21. 10:07
Míg eddig az a vállalkozás minősült energiaintenzívnek, amely energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevétel 3 százalékát, úgy a jövőben ez az elvárás 2 százalékra csökken.

Látva, hogy a szankciós energiafelár egyre nagyobb terhet jelent a vállalkozásoknak, a kormány az energiaintenzív kkv-k támogatási programjának könnyítéséről döntött – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Közleményükben kiemelik: míg eddig az a vállalkozás minősült energiaintenzívnek, amely energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevétel 3 százalékát, úgy a jövőben ez az elvárás 2 százalékra csökken. Mostantól tehát már ezek a vállalkozások is regisztrálhatnak. A kormány mindenkit arra biztat, hogy ezt mielőbb tegye meg az energiatamogatas2022 portálon.

Emlékeztettek, hogy „az elhibázott szankciók sújtotta gazdasági helyzetben” a teljes foglalkoztatottság megőrzése, a recesszió elkerülése, így végső soron a családok védelme érdekében eddig a kormány 11 pontos akciótervet dolgozott ki, amelynek része a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program is.

A Program keretében idén 100 milliárd, jövőre pedig 100-120 milliárd forint áll majd a kkv-k rendelkezésére. Így idén 75 milliárd forint juthat a működési költségnövekedés kompenzálására, további 25 milliárd pedig energiahatékonysági beruházásokra, amelyeket a Kormány a beruházás összköltségének 15 százalékáig támogat, a Széchenyi Kártya Program keretében nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával

– olvasható a közleményben, melyben hozzáteszik: a kormány a támogatottaktól elvárja, hogy védjék meg a munkahelyeket, őrizzék meg a foglalkoztatottak legalább 90 százalékát.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. október 22-én. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)  • Hírek
  • Hírek