Gyurta Dániel nagyköveti rangot kapott Novák Katalintól

PAP 8989
2022.11.23. 06:01
Novák Katalin köztársasági elnök rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónak Szijjártó Péter külügyminiszter javaslatára – derül ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből.

„Az Alaptörvény 9.  cikk (4)  bekezdés j)  pontja, valamint a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény 13. § (1) bekezdése alapján – a külgazdasági és külügyminiszter javaslatára – Gyurta Dániel részére rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozok” – olvasható a kedd este megjelent, Novák Katalin köztársasági elnök által jegyzett határozatban.

Szijjártó Péter javaslatára Bán Janka részére is rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri rangot adományozott Novák Katalin. Bán Janka eddig a külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztályának, a magyar MB-elnökségért felelős koordinatív szerv vezetője volt.

2019-ben lett miniszteri főtanácsadó Gyurta Dániel

A Külügyminisztérium és a Testnevelési Egyetem közös rendezvényén, 2019 januárjában tudatta, hogy Gyurta Dániel a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium miniszteri főtanácsadója lesz. A minisztérium és az egyetem akkor arról állapodott meg, hogy a sportdiplomáciát és a sporttudományt is bevonják a nemzetközi érdekérvényesítésébe. Az eseményen Szijjártó Péter jelentette be, hogy az olimpia bajnok Gyurta Dániel – aki már úszópályafutása alatt is foglalkozott sportdiplomáciával,  a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába is beválasztották – főtanácsadói posztot kapott minisztériumában.

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel – az Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseként – idén márciusban Kárpátalján segített személyesen a határon várakozó nőknek és gyermekeknek. Gyurta Dániel akkor az Indexnek elmondta tapasztalatait, valamint arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben mi az olimpiai mozgalom álláspontja. Erről készült videónkat itt nézheti meg.

(Borítókép: Gyurta Dániel. Fotó: Papajcsik Péter / Index)