Húsz centi hó esett az éjjel

2022.11.23. 10:13
Nyugaton a havi átlag kétharmada esett, sok helyen 30-35 milliméter csapadékot hozott térségünkbe a mediterrán ciklon. A magasabban fekvő területeken havazott is, a Kőszegi-hegységben húsz centi hó hullott.

Igazi téli mesevilágra ébredhettek a korán kelők a Kőszegi-hegységben szerdán, ahol egész éjjel havazott. A vizes, nehéz hó miatt azonban sok fa dőlt ki, illetve faágak szakadtak le, emiatt az érintett területeken balesetveszélyes a közlekedés.

A MetFigyelő Facebook-oldala szerint a magasabban fekvő részeken a hóvastagság helyenként meghaladja a húsz centimétert, míg a mediterrán ciklon országos csapadékot hozott, nyugaton sok helyen 30-35 milliméter eső esett.

 A Zalai-dombságban, a Göcsejben fekvő Bakon és Milejszegen egyaránt 35 milliméter esőt hagyott már maga mögött a mediterrán ciklon, a csapadék zöme nagyjából a Duna vonalától nyugatra hullott, nagyrészt 15–35 milliméter közötti értékeket mértek. Az északkeleti határszél most azonban abszolút szárazon maradt – írja az Időkép.

A havi átlag kétharmada esett

Novemberben az átlagos havi csapadék Magyarországon 50 milliméter, ezt a dunántúli területeken már jócskán átléptük a hónapban, sőt van, ahol ennek már közel a duplája is esett. A bulinak még nincs vége, a ciklon továbbra is itt ólálkodik felettünk, sokfelé lesz szükség az esernyőkre.

Mint megírtuk, szerdán többfelé várható havas eső és havazás. Eleinte sokfelé, majd később főként északon és a Dunántúlon várható csapadék. A Bakonyban, az Északi-középhegység csúcsain és az Alpokalján havas eső, havazás is előfordulhat. Délután a középső és déli megyékben újra előfordulhat kisebb eső, zápor.