2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Feloldották a titkosítást, itt vannak a részletek Márki-Zay Péterék amerikai támogatásáról

DSC0905
2022.11.23. 15:06
Az átiratban arról olvashatunk, hogy az eddig feltárt információk szerint több mint hárommilliárd forint összegű támogatás érkezett magyarországi civil szervezethez, vállalkozásokhoz. Az elemző-értékelő tevékenység a tekintetben folyamatban van, hogy az érintettek mire használták a külföldről kapott támogatást.

Márki-Zay Péter maga ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból is kapott támogatást, de a korábbi miniszterelnök-jelölt minden nyilatkozatában leszögezte, hogy betartották a vonatkozó törvényeket, és a szövetségben induló hat ellenzéki párt nem kapott az összegből, amely körülbelül 1,8 milliárd forintnak felel meg. Az ügyben nyomozás indult. Korábbi cikkünkben arról írtunk a pártok reakciói alapján, hogy állításuk szerint ők a támogatás tényéről sem tudtak. Márki-Zay Péter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mit vállaltak a pénzért.

A Nemzetbiztonsági Bizottság csütörtöki ülése után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról írt Facebook-oldalán, hogy „az ügyben megismert tények megdöbbentők, a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt az eddigi nyilatkozatokból gondolni lehetett”, ezért kérte a titkosítás feloldását, amit Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke is támogatott.

Feloldotta a titkosítást a külföldi pártfinanszírozás ügyével foglalkozó titokgazda – jelentette be közleményében Sas Zoltán.

A Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökeként 2022. november 21-én kerestem meg írásban, levelemben pedig azt kezdeményeztem, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság döntésének megfelelően vizsgálja meg, hogy mit lehet nyilvánosságra hozni azokból az információkból, amelyeket a testület tagjai előtt ismertetett. Ez most megtörtént, és ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a titkosítás alól feloldott információkat

– fogalmazott a jobbikos politikus.

Mit hoztak nyilvánosságra?

A parlament honlapján közzétették Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója által 2022. november 23-án megküldött átiratot. A dokumentum azzal kezdődik, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (költségvetési csalás gyanúja miatt), valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt) folytat nyomozást. Az ügyek koordinációját, és az információk elemzését, értékelését a Nemzeti Információs Központ végzi.

Az összegeket is részletezték:

az elsődleges vizsgálatok megerősítették, hogy az Action for Democracy (AD) elnevezésű szervezet összesen 1 848 603 106 forint támogatást utalt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára, nyolc alkalommal. Ebből az összegből az MMM 2022. március–július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a DatAdat-csoportnak (Datadat GmbH: 1411 millió forint, DatAdat Professional Kft.: 11,7 millió forint, Datapraxis OÜ: 1,4 millió forint). Az AD a már ismert összegen és felhasználón felül további három magyarországi jogi személynek is utalt jelentősebb összegeket. Az Oraculum 2020 Kft. egymilliárd forintot, a már említett DatAdat Professional Kft. 148 millió forintot, a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. 3,5 millió forintot kapott az amerikai civil szervezettől.

Az átiratban az is szerepel, hogy

az eddig feltárt információk szerint az AD több mint hárommilliárd Ft összegű támogatást (az utalás napján számított árfolyamokkal: 3 014 643 717 forint) juttatott a magyarországi civil szervezetnek, illetve az említett vállalkozásoknak. Mivel a politikai pártoknak nyújtott, bárminemű külföldi támogatás mind Magyarországon, mind az EU vezető tagállamaiban tiltott, és költségvetésüket fokozottan ellenőrzik, tudatos lehetett a külföldi támogatás ezen csatornáinak használata, ami összetettebbé teszi az ügy nemzetbiztonsági vetületét.

A levélben arról is írnak: „tervszerű folyamatra utal az is, hogy amint az AD 2022. február 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már 2022. március 1-jén teljesítették az Oraculum 2020 Kft. számára (aznap összesen 684 672 amerikai dollár összegben). Az Oraculum 2020 Kft. a számára juttatott összegekből 324 millió forintot utalt át a DatAdat Professional Kft.-nek, amely így – a már említett közvetett és közvetlen támogatásokkal együtt – összesen 483,7 millió forint juttatásban részesült.”

A dokumentum azzal zárul, hogy „jelenleg folyamatban van az elemző-értékelő tevékenység a tekintetben, hogy az érintett magyar civil szervezet és cégek mire használták fel a külföldről kapott támogatást. A Nemzeti Információs Központ elvégezte az AD intézmény- és személyközpontú kapcsolati hálójának elemzését, amelyet a bizottság 2022. november 17-i ülésén bemutatott. Az AD-ből levezethető kapcsolatrendszer alapvetően nyílt forrású kutatásokon alapul. Már az adatok ezen, kezdeti szintjén is egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az AD, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői között.”

Márki-Zay Péter: Befuccsolt a Fidesz blöffje

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke Facebookon reagált a közzétett dokumentumokra, és úgy látja,

a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés is mind igazolja azt, amit az elmúlt hónapokban elmondtunk. A jelentés megerősíti, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom átláthatóan működött és működik most is, hiszen minden információt korábban nyilvánosságra hoztunk és a hozzánk érkező támogatásokkal pedig pontosan tételesen és átláthatóan elszámoltunk.

Márki-Zay Péter hozzátette: „fideszes politikusok az elmúlt hónapokban rengeteg váddal illettek engem és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, amikre most a titkosszolgálati jelentés csattanós választ adott, hiszen abban szó sincs nemzetbiztonsági kockázatról, hazaárulásról vagy tiltott pártfinanszírozásról”.

A hódmezővásárhelyi polgármester vitára hívta Kocsis Máté frakcióvezetőt, hogy „feltehesse mindazon kérdéseit, amik még a jelentés után is benne maradtak. Javaslom, hogy a vitát a legszélesebb körben, a köztévé kamerái előtt folytassuk le”.

Kocsis Máté: Az ördög a részletekben rejlik

„Dollárbaloldal - első felvonás. Ma feloldották a baloldal külföldi finanszírozásáról szóló első vizsgálati jelentés 30 évre szóló titkosítását. Az anyagból számos érdekesség kiderül, de az ördög a részletekben rejlik” – írja Facebook-oldalán Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy

a dollárbaloldal a választások előtt elhallgatta a külföldi pénzt, sőt később még azt is tagadták, hogy külföldi finanszírozókkal lennének kapcsolatban. Miután kiderült, hogy mégis jött pénz külföldről, letagadták a felét. Ha csak a választáson induló baloldali pártok számára juttatott külföldi finanszírozás összegét nézzük, az is nagyjából a négyszerese annak, amit a magyar költségvetés biztosít a pártok kampánykiadásaira. Önmagában ez a tény súlyosan sérti az ország szuverenitását.

A kormánypárti politikus kitért arra is, hogy „az ügyben persze boldog-boldogtalan megszólalt (az egyik épp tegnap beszélt zöldségeket), az érintettek ráadásul sokszor egymásnak ellentmondó állításokat tesznek és össze-vissza beszélnek, pedig ez csak a feltáró munka eleje. Mi lesz még veletek, guruló dollárok?”.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)