Holtan találtak egy kisgyermeket egy kigyulladt Békés megyei parasztházban

2022.11.24. 18:13
Egy kisgyerek holttestét találták a tűzoltók a Békés megyei Kisdombegyházon, ahol egy családi ház gyulladt ki csütörtök délután. A parasztházban két szoba és az előszoba égett teljes terjedelmében.

Csütörtök délután fél három körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Békés megyei Kisdombegyházon kigyulladt egy családi ház. Négy járművel tizenhét tűzoltó vonult az égő Lehel utcai parasztházhoz – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Két szoba és az előszoba égett teljes terjedelmében, csaknem ötven négyzetméteren. A tűzoltók húsz perc alatt eloltották a lángokat, oltás közben egy gyerek holttestét találták meg. A tűzesethez a mezőkovácsházi és az orosházi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek három vízsugárral eloltották a lángokat és egy gázpalackot is kihoztak az épületből.

Az épület lakhatatlanná vált, az ott élők elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodik. A tűz okát tűzvizsgálati eljárás fogja feltárni.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az épületben hárman tartózkodtak, egy kétéves gyerek, egy 17 éves fiatal és egy 68 éves nő. Utóbbi két ember ki tudott menekülni, de a kisfiút nem sikerült kimenteni, ő a helyszínen életét vesztette. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indult büntetőeljárás és a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a tragédia okát, körülményeit.

Mint megírtuk, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közös kezdeményezésére készült kutatásból kiderült, hogy a legtöbb tűzeset nagyobb körültekintéssel és egyszerű jelzőeszközök használatával megelőzhető lenne, ezeket azonban jelenleg csupán a hazai háztartások kisebb hányadában alkalmazzák.

A Magyar Tűzoltó Szövetség adatai alapján januártól szeptemberig 5600 lakás gyulladt ki, és több mint 440 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett, a tűzesetek pedig nagy számban konyhákban, hálószobákban és nappalikban keletkeztek.