Miután a kormány adót emelt a Molnál, Orbán Viktor felkereste a magyar olajvállalatot

D MTI20221208002
2022.12.08. 10:29
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a cég vezetésének meghívására részt vett a Mol-csoport igazgatósági ülésén – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor is részt vesz a Mol-csoport igazgatósági ülésén. A kormányfőt és a kíséretében lévő

  • Lantos Csaba energiaügyi minisztert,
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert,
  • Orbán Balázs politikai igazgatót és
  • Nagy Jánost, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkárt

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató fogadta, és körbevezette az új Mol Campus székházban.

A kormány delegációjának jelenlétében lezajlott igazgatósági ülésen a Mol hosszú távú üzleti stratégiájáról, a háború okozta gazdasági és energiaválság, valamint a brüsszeli szankciók hatásairól, illetve Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak – közölte Havasi Bertalan az MTI-vel.

A találkozóval kapcsolatban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója arról írt, hogy a magyarországi üzemanyagárak az olajembargó alóli márciusban kiharcolt kivételnek köszönhetően az új piaci árakkal számolva is a legalacsonyabbak között vannak az EU-ban.

Az extraprofitra kivetett adót pedig 40 százalékról 95 százalékra emelte a nemzeti kormány, az ebből keletkezett bevétel a rezsialapba kerül a családok védelme érdekében

– írta közösségi oldalán Orbán Balázs. Hozzátette: „Magyarország mindig a józan ész alapján dönt: elsődleges a munkahelyek, a gazdaság és az energiabiztonság megvédése”.

Véget ért az ársapka

A hazai kutak ellátása kedden fordult igazán káoszba. Ahogy arról aznap többször hírt adtunk, a töltőállomások többségénél csak a drágább, prémium-üzemanyaggal találkozhattak az autósok, majd délutánra a legtöbb kútnál már ezzel sem. Az ügyben kerestük a Molt, kérdésünkre Bacsa György, a vállalat ügyvezető igazgatója közölte: az ellátási helyzet egyértelműen kritikus. A magyar olajvállalat ezt követően adta hírül: a Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése többhetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 22:30-kor kezdődő, Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával tartott rendkívüli tájékoztatóján bejelentette, hogy 

a kormány december 6-a estétől kivezeti a 480 forintos árstopot a magyar benzinkutakról.

A kormány több mint egy évvel ezelőtt, 2021. november 15-én határozta meg az üzemanyag legfelső árát 480 forintban. Az intézkedés első körben három hónapra szólt, majd többször is meghosszabbították. A tegnapi sajtótájékoztatónk Hernádi Zsolt elmondta, hogy az eddigi 480 forintos hatósági ár megszüntetését követően a Molon a normál 95-ös oktánszámú benzin literje 641 forintba kerül majd, a nem prémium gázolajért pedig 699 forintot kell fizetni literenként.

Az OMV-nél viszont már ennél drágábban lehetett hozzájutni kedd éjjel, közvetlenül az árstop feloldása után is. Az egyik vidéki kútjukon készült fotó szerint 661 forintba került a 95-ös benzin, a gázolajért 719 forintot kértek literenként.

A Magyar Közlönyben megjelentek után a kormány hivatalos Facebook-oldalán azt írták, hogy a Brüsszelben meghozott döntések miatt egész Európában szankciós benzinárak vannak. Az ebből keletkező pluszbevételt a kormányzat elvonja a cégektől, és tájékoztatásuk szerint átirányítják azt a rezsivédelmi alapba.

„Az eddigi 40-ről 95 százalékra emeltük a szankciós extraprofitra vonatkozó adó mértékét” – közölték.

A Molra 95 százalékos extraprofitadót vetettünk ki

– derül ki a bejegyzésből.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató társaságában megtekinti az új MOL Campus székházat, mielőtt a cég vezetésének meghívására részt vesz a MOL-csoport igazgatósági ülésén 2022. december 8-án. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)