Megemelik a temetési díjakat Budapesten

2022.12.08. 19:53
A koporsós temetés ára nagyobb mértékben emelkedik, de az átlagosnál gyengébb vásárlóerővel rendelkező budapestiek számára kidolgoztak egy temetési alapcsomagot is.

Amennyiben jövő szerdán elfogadja a Fővárosi Közgyűlés, január 1-jétől jelentősen megemelkednek a temetkezési díjak Budapesten. Egy átlagos, hamvasztásos temetés jelenleg 340 ezer forintba kerül az ügyfeleknek, ez hetven százalékban a temetkezési vállalkozónak fizetett díjból, harminc százalékban pedig a főváros cégének, a BKM, BTI Temetkezési Divíziójának fizetendő hatósági árból tevődik össze.

A hatósági árnak azonban van egy olyan díjtétele is, amelyet a temetkezési vállalkozók fizetnek a BTI-nek azért, hogy a temetőkben dolgozhassanak. Az előkészítő egyeztetéseken az derült ki, hogy főváros-vidék összehasonlításban a vállalkozók nagyjából négyszeres díjat fizetnek a temetők fenntartójának vidéken. A főváros vezetése ezért négyszeresére szeretné emelni a vállalkozások ilyen jellegű díjterheit, az így keletkezett bevétel teszi lehetővé ugyanis, hogy a lakosság „csak” 17 százalékkal fizessen többet a hatósági szolgáltatásért. Ez egy teljes temetés lebonyolítási költségére rávetítve azt jelenti, hogy 

jövőre összességében 4,6 százalékkal kell majd többet fizetnünk ezért a szolgáltatásért.

Egy koporsós temetés Budapesten átlagosan bruttó 603 ezer forint, aminek a fele a temetkezési vállalkozóé, fele a hatósági ár. Ebben az esetben a 17 százalékos hatóságiár-emelés a teljes szolgáltatás 7,8 százalékos emelését jelenti.

Az átlagosnál gyengébb vásárlóerővel rendelkező budapestiek számára BTI-nél egy méltóságteljes, ugyanakkor a fentinél egyszerűbb szolgáltatási alapcsomagot is kidolgoztak, amely hamvasztásos temetést foglal magában, és a fent számított összegnél kevesebbe fog kerülni.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a tervezett intézkedés bejelentésekor jelezte, hogy az emelés miatt 465 millió forinttal kevesebb forrást kell a főváros költségvetéséből biztosítani a BTI-nek, hozzátéve, hogy a temetkezési szolgáltatások terén a Budapesten 2013 óta nem volt hatóságidíj-emelés.   • Hírek
  • Bankszámla