Átadták a felújított Blaha Lujza teret

20221210134318 PAP 3191
2022.12.10. 15:19
55 év után megújult Budapest ikonikus helyszíne, a Blaha Lujza tér. A felújítási munkálatok tavaly júniusban kezdődtek, idén decemberre pedig már csak néhány utolsó simítás és a tér műszaki átvétele maradt. A korszerűsítés első számú célja az akadálymentesítés volt.

Másfél évig tartó felújítás után szombat délután átadták a felújított Blaha Lujza teret.

Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye 55 év után kapott új külsőt a Fővárosi Önkormányzat beruházásában a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával. A korszerűsítés első számú célja az volt, hogy Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen.

Karácsony Gergely főpolgármester a felújított téren tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a fejlesztéssel egy komoly adósságot törlesztettek, hiszen korábban évtizedekig senki nem nyúlt hozzá a térhez, noha az elmúlt 50 évben gyakorlatilag nem volt olyan városvezetés, amely ne ígérte volna a felújítást.

Örülök, hogy ez most végre megvalósult

– mondta Karácsony Gergely, aki szerint a korszerűsítés a korábbi „károk mérséklése és a korábbi bűnök orvoslása is egyben”.

Itt egyértelművé tette, hogy szerinte hiba volt a Nemzeti Színház lebontása, ahogy hiba volt az is, hogy a Rákóczi útból autópályát csináltak, beeresztve a belváros szívébe a forgalmat.

Nemcsak közlekedni akarunk ebben a városban, hanem élni is

– jelentette ki a főpolgármester, aki többek között a magyar kormány támogatását is megköszönte.

A sajtótájékoztatón felszólalt Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos is. A fideszes politikus emlékeztetett: a projekt 2019-ben indult, a kormány 1 milliárd forintot adott a tér megújítására, ami azt jelenti, hogy a korszerűsítés önkormányzati ciklusokat ível át.

Anno más elképzelések is voltak, egy-két dolog nem épült be az új tervbe, nekem hiányzik például a nagyobb buszutasváró és az akadálymentesített lift, de van idő, minden be lehet pótolni

– szúrt oda finoman, majd leszögezte, hogy a kormány 2010 óta 2300 milliárd forintot költött fővárosi fejlesztésekre, és „a jövőben is segíteni fognak”.

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója arról beszélt, hogy az átadáskor három érzés merül fel benne:

  • Öröm, mert minden fát megtartottak, és további nyolcvanat ültettek amellett, hogy a tér immár a kulturális hátteréhez is méltó.
  • Büszkeség, mert a felújítás másfél év alatt, egészen pontosan 505 nap alatt véget ért.
  • Továbbá hála, amelyet kifejezetten az a 150 ember felé érez, akik hidegben-melegben dolgoztak annak ellenére, hogy közben számos támadás érte őket.

Walter Katalin elmondta: még az elektromos hálózaton lesz egy kis munka, illetve a szökőkutat is csak tavasszal lehet megcsodálni, de már birtokba vehetik a budapestiek a teret, és reményei szerint vigyázni is fognak rá.

A sajtótájékoztatón ott volt Niedermüller Péter VII. kerületi és Pikó András VIII. kerületi polgármester is.

Niedermüller Péter úgy fogalmazott: a tér a két kerület határán van, de nála a határ sosem elválasztást jelent, hanem összeköttetést.

Pikó András hangsúlyozta: minden ilyen felújítás azt a célt szolgálja, hogy visszaadja a várost a városiaknak, és abban bízik, hogy a jövőben még több ehhez hasonló projekt fog megvalósulni.

Mint ismert, a Budapesti Közlekedési Központ november végén közölte, hogy még az idén befejeződik a Blaha Lujza tér felújítása, december elejére már csak kisebb munkák és a tér műszaki átvételi eljárása maradt.

A korszerűsítés lépései időrendi sorrendben az alábbiak voltak:

  • 2021. június: A Budapesti Közlekedési Központ és a közbeszerzési eljárás nyertese, a STR Mély- és Magasépítő Korlátolt Felelősségű Társaság aláírta a vállalkozási szerződést.
  • 2021. július: Elkezdődött a munka a Blaha Lujza téren. 
  • 2021. augusztus: Elkezdték az aluljáró szigetelésének munkálatait.
  • 2021. szeptember: Elindult a növénykazetták támfalának építése.
  • 2021. november: Elindult a faültetés, döntés született a Somogyi Béla utca felújításáról, helyére került a tér egyik emblematikus eleme, a gomba szökőkút, emellett restaurálóműhelybe szállították a tér ikonikus színházi emlékkövét.
  • 2022. február: Elkezdődött a mesterséges váztalaj kialakítása a Blaha Lujza téren, aminek elsődleges célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését.
  • 2022. március: A BKK két új gyalogátkelőhelyet létesített a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában.
  • 2022. április: Elkezdődött a Somogyi Béla utca felújítása.
  • 2022. május: Új kandeláberek kerültek a Blaha Lujza térre.
  • 2022. június: Átadták a megújult buszvárókat a Rákóczi úti járda közelében.
  • 2022. augusztus: Visszatért a színházi emlékkő a Blaha Lujza térre.
  • 2022. szeptember: Minden irányban akadálymentessé vált a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződése, kialakították a harmadik új gyalogátkelőhelyet a Blaha Lujza téri csomópont Erzsébet híd felőli ágában.
  • 2022. október: Az utolsó szakaszához érkezett a Somogyi Béla út felújítása.
  • 2022. november: Elindult a fák beültetése a növénykazetták körüli térburkolatba.
  • 2022. december: Elkezdődött a műszaki átvétel, majd átadták a felújított teret.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)