Megbolondul az időjárás: meleg, villámlás, ónos eső és havazás is lesz

D VAJ20221211015
2022.12.15. 17:16
Teljesen megbolondul az időjárás pénteken, az ország nagy részén 9 és 15 fok között alakul a hőmérséklet, míg többfelé elszórtan erős, viharos szélre, ónos esőre, havas esőre, illetve havazásra lehet számítani.

Egy mediterrán ciklon alakítja a következő napok időjárását, előbb meleg, majd hideg légtömegek érkeznek az ország fölé, ami mellé kiadós öntözést is kapunk. Pénteken helyenként az ég is megdörrenhet, főként a déli országrészben – írja az Időkép.

Péntekre virradóra a csapadékmező továbbvonul kelet-északkelet felé, eleinte sokfelé, reggel a keleti-északkeleti megyékben számíthatunk esőre, északkeleten akár ónos esőre. Napközben délen szakadozottabbá válik a felhőzet, az ország északi felén azonban sokfelé várható eső, zápor.

Késő délutántól északnyugaton vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Este délnyugat felől újabb csapadékhullám érkezik. Hajnalban 0–6 fok várható, délután 2 és 14 fok között alakulnak a maximumok, délen, délkeleten lesz melegebb.

időkép1
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar és ónos eső miatt adott ki figyelmeztetést. Villámlásra, szélerősödésre, valamint jégesőre lehet számítani Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében. Ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Heves és Nógrád megyében, míg másodfokú, narancssárga figyelmeztetést Borsod-Abaúj-Zemplén megyére adtak ki. 

Mint írják, pénteken az ország nagy részén még 9 és 15 fok között várható a legmagasabb nappali hőmérséklet, majd lehűlés kezdődik, és vasárnap már csak mínusz 4 és plusz 2 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani. Pénteken és szombaton általában erős, a hegyvidéki tájakon viharos lesz a szél, előfordulhat havas eső, keleten havazás, majd vasárnap gyengén felhős, napos idő várható.

(Borítókép: Vajda János / MTI)