Szijjártó Péter: Fel kell készülni az esetleges vészhelyzetekre

D KOS20221208019
2022.12.15. 20:39
Horvátország 2023-tól két és félszeresére tervezi emelni az Adria kőolajvezeték tranzitdíját. A magyar kormány szerint Horvátország visszaél monopolhelyzetével, ezért az Európai Bizottság közbelépését sürgetik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európát sújtó válságok közül jelenleg az egyik legjelentősebb az energiaellátás válsága, a biztonságos energiaellátás veszélybe kerülése, hiszen abszolút másokra vagyunk utalva az energiaszállítások tekintetében. 

A tárcavezető a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában elmondta, mivel Magyarország nem termel ki jelentős mennyiségű földgázt, kőolajat, alapvetően 80-90 százalékban importra szorulunk. Éppen ezért számunkra kritikus fontosságú a külvilággal való együttműködés – tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország különösen nehéz helyzetben van, mivel kőolajimportjának jelentős része a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból és Ukrajnán keresztül érkezik. Azonban amikor a tranzitországban háború van, és az energiainfrastruktúrát folyamatosan támadják, az semmiképpen sem megnyugtató helyzet, és ilyenkor mindig fel kell készülni az esetleges vészhelyzetekre – tette hozzá.

Nekünk, ha a Barátság kőolajvezetéket kiiktatják, akkor egy importútvonalunk marad, ez az Adria-kőolajvezeték, ami Horvátországból érkezik Magyarországra. A probléma az, hogy az Adria kőolajvezetéknek a kapacitása kisebb, mint a magyar, a szlovák, illetve a cseh fogyasztás együttvéve

– mondta a tárcavezető a Spirit FM-nek. Az ATV beszámolója szerint hozzátette: régóta esedékes a vezeték kapacitásának a bővítése, de emellett az is komoly problémát jelent, hogy jövőre a horvátok – visszaélve a saját monopolhelyzetükkel – a jelenlegi tranzitdíjnak a két és félszeresét akarják elkérni.

Szijjártó Péter szerint ez európai probléma, amit az erre megfelelő uniós fórumokon is fel fog vetni. Elmondta, hogy az energetikai kérdésekért felelős miniszterek hétfői brüsszeli ülésére kérte, hogy kerüljön napirendre a horvát tranzitdíj-emelkedés kérdése is. A tárcavezető úgy fogalmazott: szeretné, ha az Európai Bizottság közbelépne, és elérné, hogy Horvátország bővítse az Adria kőolajvezeték kapacitását.

Azt pedig európai szinten el kell utasítani, hogy egy ilyen helyzetben a tranzitdíjakat jelentős mértékben megemeljék, visszaélve a háborús helyzettel

– tette hozzá.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)