Karácsony Gergely három fotóval érzékeltette a megújult Lánchíd előnyeit

2022.12.17. 12:24
„Beszéljen a kép a szavak helyett” – üzente Karácsony Gergely a Lánchíd felújításáról szóló legújabb bejegyzésében.

Rövid bejegyzést tett közzé Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán. Szavak helyett inkább három képpel szerette volna érzékeltetni, hogy a megújult Lánchídon mennyivel kevesebb helyet foglalnak el a biciklisták és a gyalogosok, mint az autósok. 

Így néz ki 60 ember helykihasználása a Lánchídon autóval, busszal és biciklin. Beszéljen a kép a szavak helyett

– írta Karácsony Gergely.

Tizennyolc hónappal a 2021. június 16-i teljes lezárás után a Fővárosi Önkormányzat pénteken megnyitotta a Lánchidat, ám egyelőre az ideiglenes forgalmi rend szerint csak a BKK járatai, a taxik, a kerékpárosok, a motorkerékpárokkal és a segédmotoros kerékpárokkal közlekedők vehetik birtokba a hidat.

Az egyéni gépjárművel közlekedők, valamint a gyalogosok elé behajtani tilos táblát tartanak. „A Lánchíd legyen híd jelen és jövő között, és ne csak Budát és Pestet kösse össze, hanem a megosztott és szétszabdalt országot is” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

A magyar kormány azonban a mai napig nem folyósította a Lánchíd felújítási támogatását a Fővárosi Önkormányzat számlájára. Mint kiderül, addig ez nem is történik meg, amíg a főváros vezetése nem teljesíti azokat a feltételeket, amelyekről megállapodtak. Az egyik ilyen kikötés, hogy nem korlátozzák a gépjárműforgalmat a felújított Lánchídon.

A magyar kormány abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljes körű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja. Az erről szóló kormányhatározat egyértelmű feltételeket tartalmaz a támogatásért cserébe – közölte szerkesztőségünkkel Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.