El sem hiszi, miből fogy a legtöbb karácsony előtt

GettyImages-83843739
2022.12.18. 10:51
A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség erős forgalmat és a keresett termékkörök átrendeződését állapította meg a karácsony közeledtével. A vásárlásokból kiderült, hogy az emberek energiafelhasználás szempontjából tudatosabban választják meg otthoni eszközeiket.

Sok fogy mobilkiegészítőkből, bluetoothos készülékekből, de népszerűnek számít a kanálmérleg is. 

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség a vásárlási kedv mellett átrendeződést is tapasztal, ugyanis változott az a termékkör, amelyet a vásárlók előnyben részesítenek.

Naubauer Katalin, a szervezet főtitkára szerint az energiatakarékos háztartási eszközök nyertek nagyobb teret.

A vásárlók sokkal jobban figyelnek arra, hogy az esetleg nem annyira divatos, hanem inkább meleg ruházatok jöjjenek elő, tehát pontosan az elmúlt hónapok figyelemfelhívásaira változtattak a szokásokon, de természetesen a játék a gyerekeknek változatlanul megvan a bevásárlólistán, hogy az ünnep szép legyen

– mondta a főtitkár az ATV szerint.

Nagyobb az energiatudatosság, és több élményre vágyunk

Egy áruházláncban eddig a nagyobb háztartási gépekből és a szórakoztató elektronikai készülékekből fogyott több.

Szánthó Balázs nagyobb fokú energiatudatosságot lát a vásárlásoknál. Az áruházigazgató azt mondta:

Ennek az egésznek az indulásakor nagyon sok fogyasztásmérőt adtunk el, gondolván arra, hogy megmérték az emberek, hogy az egyes otthoni készülékeik milyen fogyasztási paraméterekkel rendelkeznek, és talán ez hozta azt a döntést, hogy egyik vagy másik típust le kell cserélni.

Jól jártak azok a szolgáltatók is, akik nem tárgyat, hanem élményt kínálnak a karácsonyfa alá. Az élménykutató szerint például a tökéletes súlytalanság megélése bőven vetekszik a legszebb karórával. Sashalmi Attila szerint „sokkal értékesebb az együtt töltött idő, vagy az olyan élmény, amit a másiknak adunk, és emlékké avanzsálódik, és utána az tovább tud élni a fejben, a lélekben, a szívben, mint mondjuk egy tárgyi ajándék, ami pár percig, óráig, napig okozza azt az örömet, amit egy élményajándék akár 10 évig tud produkálni”.

Ma, azaz aranyvasárnap gyújtják meg a negyedik gyertyát az adventi koszorún. Az üzletek egész nap nyitva tartanak, sőt, lesznek helyek, ahol meghosszabbított nyitvatartással várják a vásárlókat.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)