Kezdődik a melegedés, karácsonyra itt a tavasz

DBZOL20221206007
2022.12.19. 06:07
Hétfőn a napos és a felhős tájak fogják egymást váltani, napközben mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. A héten melegedés veszi kezdetét, karácsonykor kora tavaszias idő várható.

Hétfőn naposabb és felhősebb tájakkal is találkozhatunk, viszont számottevő csapadék sehol sem várható. A Dunántúl északi felén megélénkül, néhol megerősödik a délkeleti szél. Fagyos lesz a reggel, a kevésbé felhős, havas tájakon mínusz 10 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet. Az egyre enyhébbé váló idő miatt havazásra egyre kevesebb az esély – írja az Időkép.

Napközben mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

hétfő du.png
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Erőteljes melegedés kezdődik

Hétfőn nem érkezik front, de a magasban erőteljes melegedés kezdődik, emiatt a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében migrén, dekoncentráltság, alvásproblémák jelentkezhetnek. A hideg, fagyos reggelen felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok, melyek napközben is tartósak lehetnek.

A szelesebb északnyugati országrészben élők ingerlékenységet, nyugtalanságot tapasztalhatnak. A naposabb tájakon élők hangulata, közérzete javulhat. Ajánlott a meleg, réteges öltözet, nagy lesz a megfázásveszély.

Mi várható karácsonykor?

A meteorológusok harmincnapos előrejelzése szerint december utolsó heteiben melegfront érkezik Magyarország területére. December 23-ra már egész napos fagypont fölötti nappali csúcshőmérsékletet ígérnek. Ennek alapján jövő héten pénteken plusz 2 és 9 fok között várható a levegő hőmérséklete napközben, valamint egyes területeken gyenge eső is előfordulhat.

Szenteste szokatlanul meleg, 5 és 10 fok között lesznek majd a hőmérők mutatói, míg karácsony második napjától zuhanórepülésbe kezd a levegő hőmérséklete.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)