Közleményt adott ki a katasztrófavédelem, ezekre érdemes figyelni karácsonykor

2022.12.23. 15:57
A karácsonyi sürgés-forgásban gyakran történnek balesetek, az ünnepi időszakban naponta több ilyen jellegű lakástűz miatt riasztják a tűzoltókat. A tűzesetek elkerülése érdekében a katasztrófavédelem néhány jótanácsot fogalmazott meg, hogy ne kelljen a tűzoltókkal karácsonyoznunk.

Karácsonykor naponta 25-30 lakástűzhöz hívják a tűzoltókat, naponta ketten szenvednek a tűz miatt füstmérgezést, és kétnaponta meghal valaki ezekben a tüzekben. A gyakori tűzesetek oka, hogy az ünnepek miatt többet vagyunk otthon, többet fűtünk, főzünk, világítunk, ráadásul még tűzveszélyes ünnepi kiegészítőkkel is dekoráljuk az otthonunkat.

A katasztrófavédelem ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy az ünnepi forgatagban egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek az ünnepi fogások. Néha előfordul, hogy megfeledkezünk a készülő ételről. Hogy megelőzzük a tüzet, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztosan nem fogjuk elfelejteni, hogy meg kell keverni vagy elkészült az étel.

Ha azonban mégis meggyulladna a tűzhelyen felejtett étel, a tűzoltók azt javasolják, hogy ne oltsuk vízzel, mert csak nagyobb lesz a tűz. Helyette tegyünk rá fedőt, és kapcsoljuk le a tűzhelyet. Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt, és várjuk meg, amíg a tűz kialszik. A tűzhely környékén tartsunk rendet, mert gyakori, hogy egy fakanál, műanyag nyelű kés vagy az egyik hozzávaló csomagolása gyullad meg, mert túl közel van a tűzhelyhez.

Ha díszkivilágítással dekoráljuk az otthonunkat, ne használjunk silány minőségű, hibás, piacon vásárolt fényfüzért. Ha a fényfüzér vezetéke vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet. Ha túl hosszú a fényfüzér vezetéke vagy a hosszabbító, akkor is ki kell fektetni az egészet. 

Továbbá az sem ajánlott, hogy összetekert állapotban helyezzünk vezetéket feszültség alá, mert annyira fel fog forrósodni, hogy előbb-utóbb meggyullad. A fényfüzérek vezetéke bútorok lába vagy szekrény alá se kerüljön, mert megtörik, és tüzet okozhat. Éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.

Számos tüzet a karácsonyfa okoz

A katasztrófavédelem kiemelte, akár igazi, akár műfenyőnk van, ne díszítsük se gyertyákkal, se csillagszórókkal.

Tavaly 13 karácsonyfa okozott lakástüzet, 103 négyzetméter égett le, és heten megsérültek ezekben a tüzekben.

Figyeljünk arra is, hogy a karácsonyfát ne tegyük a fűtőeszköz közelébe, ezektől legalább másfél méterre legyen. Minden évben azért ég ki egy-egy lakás, mert a karácsonyfát kandalló vagy kályha közelébe teszik.

Idén már 32 lakás gyulladt ki adventi koszorú miatt. Teljesen mindegy, hogy házilag készítettük az adventi koszorút, vagy készen vásároltuk, a lényeg, hogy a gyertyák alatt legyenek kis fém alátétek, amelyek szélesebbek a gyertyánál. Nem mindegy az sem, hova tesszük az adventi koszorút. Gyakran azért keletkezik tűz, mert az ablakba teszik, és meggyújtja a függönyt vagy az ablakkeretet.

Akár az ablakhoz, akár az asztalra tesszük, fontos, hogy ne legyen a közelében semmi, ami meggyulladhat. A legjobb, ha maga a koszorú is egy tűzálló tálcán kap helyet. Ha kimegyünk a szobából, akkor pedig fújjuk el a gyertyákat

– figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Karácsonykor is készenlétben

Naponta átlagosan 30 közlekedési balesethez riasztják a tűzoltókat. Hogy elkerüljük a baleseteket, csak a téli útviszonyokra felkészített autóval induljunk útnak. Indulás előtt érdemes megnézni a https://www.met.hu/ oldalon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokat, és az utak helyzetét az https://www.utinform.hu/ weboldalon. Ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki például ónos eső miatt, inkább senki ne induljon útnak. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Hozzátették: érdemes használni a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t. Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Karácsonykor is kétezer tűzoltó van szolgálatban és ötszáz jármű áll készenlétben. A riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak segíteni oda, ahol baj van. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy velük kelljen karácsonyozni – olvasható a közleményben.