Erdő Péter: Jézus legyőzte a világot

DMARC20221225009
2022.12.25. 08:38
Jézus, a gyönge gyermek szeretetével legyőzte a világot – erről beszélt a karácsonyi éjféli szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Budapesten, a Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig telt székesegyházban a bíboros arról beszélt, hogy a Betlehemi Gyermek nem földi harcban és fegyverekkel vívta meg csatáját, hanem puszta létével és szeretetével, „azzal a mélységgel és rendíthetetlen valósággal, aki ő maga”. Erdő Péter megfogalmazása szerint

Jézus születése a földre hozta az eget, a teremtő Istent egyetlen személyben összekapcsolta a teremtett világgal. 

Nem csak udvarias köszöntés tehát az angyal örömhíre a betlehemi éjszakában: „dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakarat embereinek”. A békesség itt „mélységes és rendíthetetlen valóság” – hangoztatta a bíboros.

Erdő Péter rámutatott: „a béke itt van velünk, csak nem vesszük észre. Itt rejlik bennünk és köztünk, csak nem ismerjük el”. „Képesek vagyunk haragudni egymásra és a világra, a körülményekre, és akár a tárgyakra is, ha utunkba állnak, vagy nem engedelmeskednek akaratunknak. És rosszkedvünkben sokszor egymást marjuk és hibáztatjuk” – figyelmeztetett.

Hozzátette azt is, hogy a harag mélyén néha félelem rejtőzik, és a szorongás a jövőtől, így például attól, hogy

nem lesz meleg szobánk, hogy talán a pénzünk nem lesz elég a legszükségesebbre sem [...], ha megbicsaklik körülöttünk a fél világ

 – fogalmazott.

Kitért arra: hallva a háborúról szóló híreket, látva a következményeit a menekültek arcán vagy az árcédulákon, az ember szorongva tapasztalja, hogy a sorsát nála nagyobb erők alakítják. A háború mindig az ember csődje, és az ember által végzett pusztítás mögött pedig gyakran érezni, hogy ott rejlik a gonosz, de Krisztus születésének ünnepe mindezek ellenére örömünnep – mondta Erdő Péter, és arra kérte a híveket: legyenek hálásak, és együttműködve a jézusi valósággal győzzék le idegességünket és önzésünket, legyenek nagylelkűek és kedvesek.

Töltsön el minket a bizonyosság, hogy Krisztussal együtt már mi is győztesek vagyunk

– fűzte hozzá végül a bíboros. 

(Borítókép: Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek karácsonyi éjféli szentmisét celebrál a Szent István-bazilikában 2022. december 25-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)