Több mint kétszáz éves időkapszulát találtak Tolna megyében

2022.12.26. 13:55
Elsőre alapkőnek hitték azt a 226 éves kőtömböt, melyet a murgai templom felújítása közben találtak az építészek – hamar kiderült azonban, hogy ennél sokkal többről van szó.

Titokzatos kőládát találtak a Tolna megyei Murgán az evangélikus templom felújítása közben. A ládika egy lezárt fülkében volt, így azt hitték, hogy a templom alapkövéről van szó, megvizsgálását követően azonban kiderült, hogy egy időkapszulát rejtő emlékkővel van dolguk, ugyanis a templom befejezésének dátumát, 1796-ot tüntették fel rajta.

Nagyon nagy ritkaság ez a kő, ez a kinyitható kődoboz, ez a szarkofágszerű kőedény, mely egy lefalazott kis fülkében pihent az oltár mögött. Ismereteink szerint a templomépítést 1785–86-ban kezdték

– mondta a TEOL-nak Balogh Margit, a felújítást koordináló történész.

Mint kiderült, a kőedényben egy időkapszula van, amelyet egyelőre csak kívülről szemlélnek, nem tudhatjuk ugyanis, hogy mi történik a tartalmával, ha levegővel érintkezik, és 226 év után friss oxigént kap. Amint megérkezik a restaurátor, kinyitják a keskeny, befőttesüvegre emlékeztető tokot, amelyben látszólag korabeli pénzérméket és egy kis papirusztekercset lehet felfedezni – számolt be a lap.