A diákok egyharmada módosít az egyetemi jelentkezési sorrendjén, miután részt vett egy kiállításon

DBZOL20220113026
2022.12.29. 16:42
Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás résztvevői körében végzett reprezentatív kutatás szerint a diákok közel egyharmada változtat felsőoktatási jelentkezési sorrendjén, döntően a kiállításon kapott információk miatt – vagyis a legnagyobb ingyenes hazai oktatási expónak jelentős hatása van az egyetemválasztásra és a karriertervezésre.

A 2023. január 12–14. közötti 23. Educatióra már lehet regisztrálni ezen az oldalon. A „Válassz egyetemet, válassz karriert!” mottó jegyében ezúttal kiemelt figyelmet kapnak a munkaerőpiaci lehetőségek, a karriertervezés szempontjai is.

Az Educatio kiállítás résztvevőinek közel egyharmada változtat egyetemi jelentkezési sorrendjén, és ennek a csoportnak több mint a fele a szakkiállításon kapott információk miatt dönt így – derül ki a 2022-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon készített reprezentatív, több mint 2200 diákot megkérdező kutatásból.

A legtöbben az első helyen megjelölt intézmény sorrendjén változtatnak

A változtatás mellett döntők több mint fele (53,8 százaléka) az első helyen megjelölt intézményt módosította – írja az OTS.

A magabiztos és a bizonytalan jelentkezők egyaránt hasznos információkhoz jutnak a kiállításon.

A részt vevő diákok úgy nyilatkoztak: több és meghatározóbb információt kaptak, mintha csak online tájékozódtak volna a továbbtanulásról, és az itt kapott promóciós ajándékok, a személyes benyomások, az esemény egész hangulata is szerepet játszik a döntésükben, hogy hová adják be végül felsőoktatási jelentkezésüket.

Három módon tudja leginkább befolyásolni az Educatio a résztvevőket: a jelentkezők több intézményt vagy több szakot jelölnek meg, esetleg a választott felsőoktatási intézmények megmaradnak, ám a tapasztalatok hatására a diákok módosítják a jelentkezési sorrendet.

(Borítókép: Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 2022. január 13-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)