2024. július 14. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 1
Anglia 0

Megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlái

DSC8160
2022.12.29. 11:17
A módosítás kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a fizetést, és további turisztikai szolgáltatások igénybevételére ösztönözheti a kártyabirtokosokat, miközben a szolgáltatók adminisztrációs terhei is csökkennek.

2023. január 1-jétől összevonják a Széchenyi Pihenő Kártya zsebeit, azaz a korábbi szálláshely-, vendéglátás- és szabadidő-alszámlákat, ezáltal összeadódnak az azokban feltöltött összegek. 

A Magyar Közlönyben erről megjelent rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetését szabályozza. A módosítás a Magyar Turisztikai Ügynökség véleményezésével született, és mintegy 2,5 millió kártyafelhasználót és közel ötvenezer hazai turisztikai szolgáltatót érint pozitívan. A SZÉP-kártya eddig is a belföldi turizmus motorjának számított, azonban az intézkedés hatására várhatóan tovább nő a népszerűsége, hiszen mind a kártyatulajdonosok, mind az elfogadóhelyek, vállalkozások számára könnyítést és támogatást jelent a jelen gazdasági körülmények között.

A továbbiakban nem szükséges az egyes alszámlákon rendelkezésre álló összeg nagyságát folyamatosan nyomon követni. Ez jelentős mértékben segítheti a turisztikai vállalkozások gazdasági helyzetének javítását.

A SZÉP-kártya 11 évvel ezelőtti létrehozása óta a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze. Ennek oka, hogy a vidéki Magyarországra elsősorban hazai vendégek utaznak, arányuk az idei év első 11 hónapja során a teljes, 26 milliós forgalmon belül 74 százalékos volt. 

A módosítás jelentőségét mutatja, hogy 2022. november végén a SZÉP-Kártyákon rendelkezésre álló keret mintegy 88 milliárd forint, amelyet országszerte közel ötvenezer elfogadóhelyen használhatnak fel a kártyabirtokosok.

A jövő év elejétől életbe lépő módosítás így elsősorban a vidéki szolgáltatók forgalomnövekedéséhez és rentábilis működéséhez járulhat hozzá.

2022. január–november között több mint 302 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a kártyákra, míg ugyanezen időszak alatt a munkavállalók költései meghaladták a 350 milliárd forintot.

A SZÉP-kártya-tulajdonosok és az elfogadóhelyek számára egyaránt könnyítést jelentő módosítás most még kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a fizetést, ami további turisztikai szolgáltatások igénybevételére ösztönözheti a kártyabirtokosokat, miközben a szolgáltatók adminisztrációs terhei is csökkennek.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)