Olyan meleg van, hogy a sípályákon már a hóágyú sem segít

D KOM20210214015
2023.01.04. 10:16
0 fok feletti hőmérséklet mellett a hópótlás lehetetlen, ezért mától bezár Eplény, de a Normafa is hasonló okok miatt vált alkalmatlanná a téli sportolásra. A síelés jövője kérdéses, de a piac próbál a reménykeltő periódusokba kapaszkodni.

Január 4-től bezár az eplényi síaréna, így a hazai síterepek közül már csak a mátraszentistváni sípark látogatható. Itt csökkentett üzemmódban, de kedvezményes jegyárak mellett várják a csúszni vágyókat – mondta az Inforádióban Wesselényi Andrea, a síelők.hu alapító főszerkesztője, aki kiemelte, hogy a jelenlegi enyhe időben már a hóágyúzás sem működik, tartósan 0 fok fölötti hőmérséklet mellett a hópótlás ugyanis lehetetlen, ezért zárt be Eplény, de a Normafa is ezért vált alkalmatlanná a téli sportolásra.

Bár külföldön a sípályák többsége még működik, a szokatlanul meleg időjárás mindenütt komoly kihívást jelent. Wesselényi Andrea a síelés jövőjéről azt mondta: a szezon kitolódott, a december ugyanis régóta enyhe, ezzel szemben a március évek óta a vártnál pozitívabban alakul.

A felmelegedő tendencia miatt 1000 méter alatt egyre kevésbé lehet tartósan jövedelmezően üzemeltetni egy síterepet, a hóágyúk bevetése számos területen elengedhetetlen, de van, ahol még az sem segít.

A szakértő mindezek ellenére megjegyezte, hogy nagy havakra még az elmúlt években is volt példa, kár, hogy azt a pandémia miatt nem tudták kihasználni.

„Éppen a Covid évében volt a legjobb hómennyiség az egész Alpokban, tehát csodálatos szezonunk lett volna, ha nem lettek volna lezárva a pályák” – fogalmazott a sielők.hu alapítója.

(Borítókép: Síelő a mátraszentistváni síparkban 2021. február 14-én. Fotó: Komka Péter / MTI)