Tovább drágulhat a gyermekétkeztetés Magyarországon

D KOM20170308007
2023.01.11. 18:57
A 44 százalékos élelmiszer-infláció és az energiaválság miatt szorult helyzetbe kerültek a közétkeztető cégek, emiatt akár tovább is nőhetnek a menzaárak a magyar óvodákban és iskolákban.

A szakma 30 százalék körüli szolgáltatásidíj-emelést jósolt, de általánosságban 20 százalék körüli drágulásról állapodtak meg az önkormányzatokkal kapcsolatban álló cégek – valahol csak két lépcsőben valósul meg az áremelkedés.

Az élelmiszer-infláció rendkívül megterheli a menzai cégek gazdálkodását, mivel azok rá vannak szorulva az élelmiszer-felvásárlásra.

Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője úgy fogalmazott, az árak tervezhetetlensége nagy problémát jelent. Elmondása szerint általános jelenséggé vált, hogy a cégek néhány nappal az esedékes emelés előtt értesülnek csak az új árakról, amikor az aktuális étlapot már összeállították.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő hozzátette, hogy az infláció és az energiaárak emelkedése nyomán a cégek elveszítették az alkupozíciót az élelmiszer-beszállítókkal szemben. „Az éves inflációs adatokra vár a szektor egy része, aki viszont nem ehhez kötötte az automatikus idei díjemelést, most komoly alkudozásra kényszerülhet” – fűzte hozzá Sáfár Ferenc.

Akár év közben is változhatnak az árak a menzán

Az adott önkormányzat pénzügyi helyzetétől is nagyban függ, hogy az óvodai étkezési díj, valamint az iskolai étkezés ára hogyan változik idén, és egyelőre az sem világos, hogy a gyermek-közétkeztetés emelkedő költségeiből mennyit képesek átvállalni az önkormányzatok.

Egy-egy iskolai ebédért az állami intézményekben többnyire 500–800 forint közötti összeget kell fizetniük a szülőknek, ami már az önkormányzatok által támogatott ár – írja a VG.

(Borítókép:  Komka Péter / MTI)