Jobb, ha már most felkészül: jövő héten elázik az ország

FERI8616
2023.01.14. 17:26
A jövő héten érkező mediterrán ciklonok hatására jövő héten több mint kéthavi csapadék is lehullhat Magyarország területén.

A meteorológusok azt írták, sok még a kérdőjel a csapadék várható eloszlását és halmazállapotát illetően, de az valószínű, hogy kiadós mennyiségű csapadék érkezik a jövő héten.

A legfrissebb előrejelzések szerint jövő vasárnapig nagyjából 20-80 milliméter csapadék hullhat le országosan, lokálisan viszont még ennél nagyobb mennyiség sem kizárt.

A sokéves januári csapadékátlag (33 milliméter) így gyakorlatilag szinte mindenhol lehullhat, és sok helyen két-, két és fél havi, lokálisan akár három havi csapadékmennyiség is összegyűlhet. A csapadékos időjárás hatására nagy eséllyel növekedhet a belvizes területek kiterjedése, a folyókon pedig újabb árhullámok indulhatnak el a folyókon.

Egyes helyeken havazás válthatja fel az esőt

Az esőt a jövő hét második felében havas eső, havazás válthatja fel egyes tájegységekben. Emellett gyakran lesz szeles az idő. Az északi, északnyugati, valamint a déli, délkeleti tájak között nagy hőmérsékleti kontraszt is kialakulhat – írja az Időkép.

(Borítókép: Isza Ferenc / Index)