Aki tud, tankoljon mielőbb, ismét drágul az üzemanyag

PAP 9701
2023.01.16. 13:39
Bruttó 10 forinttal emelkedik szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára. Legutóbb pénteken módosult mindkét üzemanyagfajta ára.

Szerdán ismét emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, mindkettő bruttó 10-10 forinttal. A holtankoljak.net információi szerint az alábbi átlagárakkal találkozhatnak az autósok a különböző benzinkutakon:

  • 95-ös benzin: 632 forint/liter
  • Gázolaj: 691 forint/liter

Legutóbb január 13-án, pénteken változott a benzin és a gázolaj ára. Akkor mind a kettő csökkent, előbbi bruttó négy, utóbbi kilenc forinttal.

Az év második felében kilőhetnek az üzemanyagárak

2023 második felében komoly áremelkedésre számítanak a szakértők az üzemanyagpiacon. Amennyiben a világpiaci folyamatok a várakozások szerint alakulnak, a magyar töltőállomásokon 800 forint fölötti literenkénti árazás realizálódhat mind a benzin, mind a dízel esetén.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint a nyersanyag oldalán mutatkozó kockázat miatt számolni kell azzal, hogy középtávon Magyarországon is nagyságrendekkel drágulhat a tankolás.

Sok magyar már most külföldön tankol

A benzinárstop kivezetése után beindult a negatív benzinturizmus, a tapasztalatok szerint a határ mellett élő magyarok közül egyre többen tankolnak külföldön, mivel a szomszédos országokban olcsóbban lehet üzemanyaghoz jutni, mint idehaza.

Szlovákiában a 95-ös benzin körülbelül 50, a gázolaj 60 forinttal olcsóbb, Romániában pedig a benzinen literenként 100, a gázolajon pedig akár 110 forintot is spórolhatnak a keleti határon átkelő járművezetők. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó azt nyilatkozta, leginkább a 27 százalékos áfával magyarázható, hogy a környező országokban jóval olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon.

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)