Vizsgálatot indítana az Európai Parlament a magyar EU-biztos ellen

K EPA20221019213
2023.01.18. 07:29
Független vizsgálatot indítanának Várhelyi Olivér hivatali tevékenysége ellen, mivel úgy vélik, hogy a magyar EU-biztos szándékosan csorbítja a jogállamisági reformok jelentőségét.

Várhelyi Olivér munkájával kapcsolatban az Európai Parlament kül- és biztonságpolitikájának 2022-es végrehajtásáról szóló értékelésben fogalmazták meg aggályaikat a EP-képviselők. Az állásfoglalás szerint „a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét” – írja a Népszava.

Ezért a képviselő-testület sürgeti az EB-t, hogy „kezdeményezzen független és pártatlan vizsgálatot annak megállapítására, hogy a biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos szerződésekből eredő kötelezettségeit”.

A lapnak nyilatkozó Thijs Reutern holland szociáldemokrata EP-képviselő elmondta, hogy a parlament azt szeretné megtudni, hogy a magyar biztos mindenféle politikai befolyástól függetlenül, és az EU általános érdekeinek figyelembevételével végzi-e a munkáját. Szerinte Várhelyi Olivér ügyel rá, hogy nyilvánosan mindenütt azt mondja, amit várnak tőle, de a gyakorlatban egyes megnyilvánulásai rendkívül aggasztóak. 

Erősen kétlem, hogy a biztos megfelel a követelményeknek. Egy független vizsgálatnak egyértelműen ki kell térnie ezekre az aggályokra, és meg kell állapítania, hogy Várhelyi úr a megfelelő személy-e erre a feladatra

– fogalmazott Thijs Reuten.

A lap hozzáteszi, hogy nem ez az első eset, hogy a magyar biztos munkáját bírálják az EP-ben, hiszen 2022 nyarán, a Szerbiáról szóló jelentésében a képviselő-testület már aggasztónak találta, hogy Várhelyi Olivér „a csatlakozásra váró országokban nem tulajdonít kellő jelentőséget a jogállamisággal kapcsolatos egyes kérdéseknek”.

(Borítókép: Várhelyi Olivér 2022. október 19-én. Fotó:  MTI / EPA / Julien Warnand)