Akár tíz centiméteres hó is lehet, Budapest is kifehéredhet

D SOS20191202007
2023.01.18. 16:55
Az érkező mediterrán ciklon miatt ezúttal az eső csütörtök hajnaltól egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba válthat át. Ugyan az Alföldön a csapadék döntően eső formájában érkezik, a magasabban fekvő területeken érdemi hótakaró is várható. Emellett Budapest térségében is előfordulhat havas eső, havazás.

Újabb mediterrán ciklon érkezik Magyarország területére, amelynek hatására sokfelé várható eső, záporeső. Az előző napokhoz képest annyival lesz másabb a mostani, hogy hátoldalán északnyugat felől a megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati széllel az eső csütörtök hajnaltól egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba válthat át – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebookon.

Ugyanakkor a modellek előrejelzése alapján nem egyértelmű, hogy a hideg mekkora mértékben éri utol a csapadékzónát, tehát nem tudni előre, mennyi lesz ebből az eső és mennyi a tartós hó.

Néhol 10 centiméter hó is eshet

Az Alföldön a csapadék döntően eső formájában érkezik. Csütörtökön Budapest térségében, a Dunántúlon és az Északi-középhegység nyugati részén egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, havazásba az eső. 

Mint írják, a magasabban fekvő, 300 méter feletti területeken érdemi hótakaró is várható. A Dunántúli-középhegységben, a Budai-hegységben, a Dunakanyar hegyeiben és a Börzsöny térségében

akár a 10 centimétert is meghaladhatja a csütörtök estig lehulló friss hó mennyisége. 

Más területeken, mint Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom vármegyében, illetve a Dunakanyar térségében „több centiméteres olvadozó, tapadó hóréteg is összejöhet a kedvezőbb forgatókönyvek alapján”. Hozzátették: zivatarra, hófúvásra is van kint figyelmeztető előrejelzés.

Az Időkép szerint pedig a Nagy-Hideg-hegyen – a Börzsöny harmadik legmagasabb hegyén – a frissen hulló hóval elérheti a fél méteres vastagságot a hóréteg. 

Az Időkép egy fotót is megosztott, amelyen látható, hogy hol fog a legtöbb hó hullani:

hó.png
Fotó: Időkép

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre figyelmeztetést adott ki zivatar miatt Hajdú-Bihar és Békés vármegyére, valamint havazás miatt Nógrád, Veszprém és Komárom-Esztergom vármegyére, ahol 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.

Emellett Veszprém vármegyében gyenge hófúvás várható, ahol a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

(Borítókép: A behavazott Szabadság híd 2019. december 2-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)