Jön a hóesés, hat vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

D KOM20230121006
2023.01.22. 05:58
Vasárnap többnyire borult idő várható, bár néhol több órára kisüthet a nap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat vármegyére adta ki a figyelmeztetést havazás miatt, a csapadékzóna csak estefelé hagyja el Magyarország területét.

Vasárnap keleten, északkeleten több órára kisüthet a nap, máshol erősen felhős, borult időre számíthatunk. Kezdetben többfelé, délután már kevesebb helyen alakulhat ki eső, zápor, havas eső, havazás.

A Dunántúlon még élénk, néhol erős lehet az északi-északnyugati szél. A keleti országrészben 7 és 10, máshol mínusz 1 és plusz 6 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet – számolt be az Időkép.

vasaárnap du.png
Fotó: Időkép

Ellepi a hó a vármegyéket

Vasárnap reggelre egy mediterrán ciklon hatására fehérbe borulhat a Dunántúl. 

A legtöbb hó előreláthatólag Zalában és a Balaton térségében hullhat le, ahol több helyen 5, helyenként akár a 10 centit is elérheti a hóvastagság.

A havazás vasárnap délelőtt folyamatosan megszűnik, legtovább északnyugaton tarthat ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat vármegyére is kiadta a figyelmeztetést, eszerint 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat

  • Baranya, 
  • Győr-Moson-Sopron, 
  • Somogy, 
  • Vas, 
  • Veszprém, valamint
  • Zala vármegyében.
havazás.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Mint írják, a Dél-Dunántúlt vasárnap délután, míg az Észak-Dunántúlt vasárnap estefelé hagyhatja el a csapadékzóna. Az Alpokalján az erős északi, északnyugati szél hordhatja a havat. Azt is megjegyezték, hogy vasárnap hajnalban vagy reggel az Alföldön (főként a déli felén) zivatar is kialakulhat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide:  https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Havas táj Salgótarján Salgóbánya városrésze közelében 2023. január 21-én. Fotó: Komka Péter / MTI)