Polt Péter elmesélte az Integritás Hatóság elnökének, hogy mi mindent tettek eddig a korrupció ellen

D  YT20200506016
2023.01.23. 12:55
Polt Péter legfőbb ügyész hivatalában fogadta az Integritás Hatóság elnökét, Biró Ferencet. Az egyeztetésen a felek részletesen kifejtették, hogy mi mindent tettek már eddig is a korrupció felszámolása ellen. A két szervezet rövid időn belül megállapodást köt, hogy a jövőben még ennél is eredményesebben dolgozhassanak.

Mint kiderült, a találkozót a legfőbb ügyész kezdeményezte azzal a céllal, hogy bemutassa az ügyészség korrupcióellenes tevékenységét, hogy áttekintsék az Integritás Hatóság munkáját, és hogy előkészítsék a két szervezet közötti munkamegállapodást.

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az egyeztetést Polt Péter legfőbb ügyész és a hatóság elnöke, Bíró Ferenc is sikeresnek ítélte.

Miből áll az ügyészség korrupcióellenes tevékenysége?

Polt Péter az egyeztetésen külön kiemelte a Központi Nyomozó Főügyészséget, amelynek egyik fő feladata az államigazgatásban, döntéshozatali jogkörrel rendelkezők esetében felmerülő hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása esetén való eljárás.

A legfőbb ügyész kitért a nemzetközi tevékenységre is, ezen belül kiemelte a Eurojusttal, az OLAF-fal és az Európai Ügyészséggel való „kiváló együttműködést”.

A találkozón a legfőbb ügyész ismertette azokat a feladatokat is, amelyeket az új jogintézmény, az úgynevezett „kiegészítő pótmagánvád” létrehozásával a jogalkotó az ügyészségre rótt.

„Bemutatta azt az edukációs tevékenységet és kommunikációs megoldásokat, amelyek a felülbírálati indítvánnyal élni kívánó állampolgárok és szervezetek rendelkezésére állnak, és elérhetők az ügyészség honlapján keresztül” – írták.

Miről adott tájékoztatást az Integritás Hatóság elnöke?

Az Integritás Hatóság elnöke az egyeztetésen tájékoztatta a legfőbb ügyészt a szervezet megalakulása óta tett lépésekről, illetve a civil szervezeteknek is teret biztosító Korrupcióellenes Munkacsoport felállításáról és a munkacsoportban végzett munkáról.

A legfőbb ügyész és a hatóság elnöke egyetértett abban, hogy rövid időn belül egy munkamegállapodást dolgoznak ki, amely a két szervezet gyakorlati együttműködésének kérdéseit fogja rendezi. Az ezzel kapcsolatos megbeszélések szakértői szinten folytatódnak.

Brüsszel kérése volt a korrupció felszámolása

Ahogy arról korábban írtunk, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport 2022 végén jött létre a magyarországi korrupció felszámolása érdekében, többek között ezt vállaltuk az uniós forrásokért cserébe.

Az autonóm államigazgatási szervként működő Integritás Hatóság feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása. Elemző és javaslattevő feladatai mellett az Integritás Hatóság hatósági ellenőrzést és vizsgálati eljárást is folytat, illetve kezdeményezheti más szerv eljárását.

Az Integritás Hatóság mellett egy Korrupcióellenes Munkacsoport is működik. A testületi szerv független elemző, javaslattevő, véleményező és döntés-előkészítő feladatokat lát el.

A Korrupcióellenes Munkacsoport január elején meg is tartotta az első ülését, elfogadta a testület ügyrendjét, valamint az első, 2022. évi jelentést előkészítő almunkacsoportokat is felállította. Ez a dokumentum a korábbi jelzések szerint már márciusra elkészül, a részletekről itt írtunk bővebben.

Szintén beszámoltunk arról, hogy Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke a Bloomberg amerikai lapnak a közelmúltban azt mondta, hogy nem Orbán Viktor miniszterelnök rendszere korrupt, hanem az emberek.

(Borítókép: Polt Péter. Fotó: Illyés Tibor / MTI)