2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Váratlan dolog történt Magyarország természeti kincsével

2023.01.24. 19:11
A januári csapadékos időjárás következtében tavasz helyett már most víz tör fel a Vöröskői-alsó-forrásból, amely hosszú idő után kezdett újra működni.

A Vöröskő-forrás egy időszakosan aktív karsztforrás. Működését annak köszönheti, hogy a Bükk-vidék területén lehulló csapadék mintegy 20-36 százaléka a mészkő repedésein keresztül beszivárog a karsztvizeket gyűjtő rétegek szintjére, majd onnan a föld alatt eljut arra a pontra, ahol felszínre tör mint forrás.

Ez általában a március közepe és április közötti időszakban szokott bekövetkezni, adott esetben pedig akár nyár közepéig is aktívak maradhatnak a források.

A 2022-es aszály miatt a forrás tavasszal nem lépett működésbe. A csapadékos időjárásnak és az eddig többnyire enyhe télnek köszönhetően azonban a karsztvíz elérte a forrás működéséhez szükséges szintet.

Amennyiben a csapadék megszűnik vagy a hideg idő miatt hó formájában fog leesni, néhány héten belül fokozatos hozamcsökkenés mellett az időszakos források elapadhatnak – írja az Időkép.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.