Változás történt a felsőoktatási felvételi tájékoztatójában

GettyImages-1235958803
2023.01.28. 09:13
Friss információkkal bővült a felvételi tájékoztató: a felsőoktatási intézmények a decemberben közzétett adatok egy részét pontosították, módosították, és új szakokat is meghirdettek – tudatta az Oktatási Hivatal (OH) szombaton az MTI-vel.

A jelentkezési határidő előtt érdemes a felvételi tájékoztatót újra átolvasni, ugyanis néhány információ módosult benne – hívja fel a figyelmet közleményében az OH. Emellett emlékeztettek, hogy a meghirdetett képzésekre február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi menüpontjában.

A felvételizőknek február 15-én éjfélig hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, ami már kizárólag Ügyfélkapu segítségével lehetséges

– emelték ki. 

Jelezték azt is, hogy ugyancsak február 15. a kiegészítő eljárási díj befizetésének határideje: ezt azoknak kell átutalniuk vagy bankkártyával kiegyenlíteniük, akik a díjmentesen megjelölhető háromnál több (de legfeljebb hat) képzésre jelentkeznek.

Kedvező a változás 

A közlemény szerint a 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik meg.

Alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek – általános felvételi követelményként – nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük. Bizonyos szakok – a korábbi években közzétett – érettségi követelményeihez képest az intézmények elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett, ezek listája szintén a tájékoztatóban olvasható – sorolták.

Hozzátették: megszűnik a jogszabályi minimumponthatár. 

A felvételi eljárásról valamennyi tudnivaló a felvi.hu honlapon olvasható – áll az Oktatási Hivatal közleményében.

(Borítókép: Julian Stratenschulte / picture alliance / Getty Images)