2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Transparency International: Magyarország lett Európa legkorruptabb országa

7915DAD1-2796-4A03-AB9E-041C8EAE42F7
2023.01.31. 12:19
Kiadta a Transparency International 2022-es jelentését, a korrupciós index alapján vizsgálták, hogy milyen szinten van a korrupció a világ országaiban. Az országokat egytől százig terjedő skálán pontozzák, minél nagyobb a szám, annál kevésbé korrupt az adott ország. Az Európai Unión belül pedig Magyarország kapta a legkevesebb pontot, egészen pontosan 42-t.

Egy évvel ezelőtt az Európai Unión belül Bulgária volt 42 ponttal a legkorruptabb ország a Transparency International jelentése szerint, Magyarország 43 ponttal pedig az utolsó előtti helyen állt. 2022-ben azonban míg a bolgárok egy pontot javítottak, addig Magyarország egyet rontott, ezzel megnyerte magának az unió legkorruptabb országa címet.

Magyarország pontszámát a jelentés az egy évtizede zajló rendszerszintű korrupció kiépülésével és a jogállamiság romlásával indokolja.

A világranglistán egyébként Magyarország a maga 42 pontjával a 77. helyen áll, amelyen hét másik országgal osztozik. Burkina Faso, Kuwait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor, Trinidad és Tobago, valamint Vietnám szintén 42 pontot ért el a 100-ból. 

A világ legkorruptabb országa idén Szomália lett, amely mindössze 12 pontot szerzett, de a világranglista alján szerepel 13-13 ponttal Szíria és Dél-Szudán, és 14 ponttal Venezuela is.

A ranglista első helyén viszont nem történtek nagy változások 2021 óta: Dánia (90 pont), Finnország (87 pont), Új-Zéland (87 pont) és Norvégia (84 pont) szilárdan tartja magát az élmezőnyben. De szorosan követi ezeket Szingapúr, illetve Svédország (83-83 pont), Svájc (82 pont), Hollandia (80 pont), Németország (79 pont), valamint Írország és Luxembourg (77-77 pont).

Reagált a magyar kormány

A jelentés eredményeiről a Telex arról kérdezte a Miniszterelnökség sajtóosztályát, hogy mi a miniszterelnök véleménye a szervezet által összeállított világrangsorról és Magyarország helyezéséről.

Érdekes, hogy a Transparency International sem a brüsszeli bürokráciát, sem az Európai Parlamentet nem vizsgálta, ők lemaradtak a listáról. A Transparency International ahhoz a Soros-hálózathoz tartozó szervezet, amely a dollárbaloldal korrupciós botrányában és a brüsszeli korrupciós botrányban is nyakig benne van. Ez a hálózat pénzeli a hazai és a nemzetközi baloldal kampányát, és szolgálja azt minden hazug jelentésével

– írta válaszul a Kormányzati Tájékoztatási Központ a lapnak.

Nagyjából egy évvel ezelőtt a Magyar Nemzet cikksorozatban mutatta be, hogy milyen módon befolyásolják a Magyarországról a nemzetközi sajtóban megjelenő képet olyan NGO-k, amelyek jellemzően Soros Györgyhöz köthetőek, amelyeket a legtöbb esetben a Nyílt Társadalom Alapítvány finanszíroz. A cikksorozat azt állította, hogy a legtöbb NGO kezében tartja a külföldi újságírók irányítását, manipulálják, akár megvesztegetik a sajtó munkatársait. Konkrét példaként az Amnesty Internationalt említették.

Korábban a Makronóm írt arról, hogy korrupt cégek pénzelik a Magyarországot legkorruptabbnak ítélő szervezetet, a Transparency Internationalt.

(Borítókép: Huszti István / Index)