Olvasóink sorra küldik a képeket: brutális pusztítást végez a szélvihar

image0
2023.02.04. 15:13
A tűzoltók szombat reggel óta meg sem állnak, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. A Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt.
Ön is látta? Van fotója vagy videója?
Küldje el nekünk!

A zord időjárás, az erős széllökések miatt az egész országra figyelmeztetést adtak ki, szombaton eső, havas eső és havazás is előfordulhat, napközben mínusz 1 és plusz 6 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

Olvasóink arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy Pápán és környékén is rendkívül erős szél tombol, és képekkel is szemléltették, mekkora károkat okozott. A Göncöl utcában egy óriási fát csavart ki tövestül a szél, szerencsére az útra borult, nem a közvetlen közelben lévő lakóházra.

Szintén Pápán, a Vajda Péter lakótelepen ugyancsak kidőlt egy fa tövestől. A város másik felében, a Szondy utcában egy trambulin akadt fenn a fán, míg a Pápa környéki Mezőlakon a vasúti sorompó szakadt le.

Életveszélyesek a kidőlő fák

Az Index is megírta, hogy a szélviharban kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez riasztják a legtöbbször a tűzoltókat. Mosonmagyaróváron egy házra dőlt fa miatt kértek segítséget a Gyári úton, míg a Rákóczi Ferenc utcában elektromos kábelre, a Gulyás Lajos utcában az úttestre dőlt egy-egy nagyobb méretű fa.

A viharos időjárás miatt a Normafapark igazgatósága szombat délelőtt lezárta a Normafát. A XII. kerületi önkormányzat sajtófőnöke, Arató Zsolt arról számolt be, hogy a Normafa területén viharos erejű szél tombol, ágak, gallyak szakadnak le a fákról, fák dőlhetnek ki. Az erdei utak jegesek, csúszósak, ezért a Normafa jelenleg nem látogatható.

A Dunántúlon nagyon komoly, viharos, óránként 100 kilométeres szélrohamok csaptak le. Az erős széllökések veszélye miatt több Balaton környéki járásban a legmagasabb, harmadfokú riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Továbbra is várjuk olvasóink beszámolóit, a vihar okozta károkról készült képeket az indexugyelet@mail.index.hu e-mail-címen.

Egész nap munkában a tűzoltók

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a tűzoltók szombat reggel óta folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. 

Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon.

A legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél. A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest második kerületében és Sopronban is egy templom tetejét rongálta meg.

A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél. A Nógrád vármegyei Dejtáron menet közben közlekedő autóra zuhant egy fa, a jármű két utasának egyike megsérült. Győrött egy iskola szigetelését bontotta meg a szél száz négyzetméteren.

Fennakadások az áramellátásban és a közlekedésben

A szél miatt kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre dőlnek, elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a vezetékekhez a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

A közleményben kiemelték, hogy 

a Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területeken. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Azt írták: akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok utat lezártak a kidőlt fák miatt.

Nagy a légnyomáskülönbség nyugat és kelet között

Az OMSZ a Facebook-oldalán jelezte, hogy akár 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség is kialakulhat a nyugati és a keleti tájak között. Tájékoztatásuk szerint míg keleten a ciklon középpontjában 1012, addig az északnyugati tájakon 1027 hPa a légnyomás mért értéke. Ez a hatalmas nyomáskülönbség alakítja ki a viharos, erősen viharos széllökéseket az országban.

Mindenhol visszavonták a harmadfokú riasztást

Mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott harmadfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton késő délutánra – adta hírül az MTI.

Napközben több vármegyére is harmadfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt. Jelenleg másodfokú (narancssárga) riasztás van érvényben az erős szél miatt Fejér, Veszprém, Somogy és Baranya vármegyében.

A meteorológiai szolgálat honlapján szereplő veszélyjelzésben azt írták: az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít az erejéből, de estig még több helyen várható óránkénti 70-80 kilométeresnél erősebb széllökés.

Erősen viharos – 90, esetleg 100 kilométeresnél erősebb – szélrohamok még legfőképp a Dunántúli-középhegységben, a Balaton térségében és a Mecsek környékén lehetnek, de már itt is egyre inkább megszűnő, csillapodó jelleggel.

Szombat estére mindenütt jelentősen veszít erejéből a szél, de továbbra is nagy területen erős vagy viharosközeli marad, a hegyekben még helyenként lehetnek 70 kilométer/óra körüli széllökések. Vasárnap a szombatihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra számíthatunk – írták.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Olvasói fotó / Index)