Így diétáztasd elhízott házi kedvencedet! 10 egyszerű lépés a fogyás érdekében

shutterstock 1431570308
2023.02.05. 10:55
Az Indexnek nyilatkozó állatorvos szerint a kutyáknál 3-6 hónapos, a macskáknál pedig 6-12 hónapos súlycsökkentési terv a reális.

„Kis kedvencünk akkor van igazán jó bőrben, ha könnyűnek érzi magát, szívesen mozog, aktív, és meg tudjuk számolni a kutya bordáit, amikor végighúzzuk az ujjainkat a mellkas oldalán. További segítség lehet számunkra annak felismerése is, ha felülről nézünk le kedvencünkre, egy homokóra alakot kell látnunk vagy egy kis bemélyedést a test a középső részén” – mondta el az Indexnek Deim Zoltán.

A szegedi állatorvos szerint, ha kedvencünk felülről úgy néz ki, mint egy henger, akkor valószínűleg túlsúlyos vagy elhízott.

Amikor oldalról figyeljük meg álló helyzetben, látnunk kell a has enyhe felfelé irányuló húzódását. Amennyiben a has alacsonyan lóg, és a talaj közelében húzódik (főként macskák esetében), vagy párhuzamos a talajjal (kutyáknál), ez a zsír legveszélyesebb és biológiailag legaktívabb formája, a túlzott mértékű hasi zsír jelenlétére utal.

Mint azt korábban megírtuk: a kutyákat és macskákat akkor tekintjük túlsúlyosnak, ha testtömegük 10-20 százalékkal meghaladja ideális testsúlyukat. Elhízottnak minősülnek, amennyiben testtömegük legalább 20 százalékkal meghaladja ideális testtömeget. Az általános kutyapopuláció hozzávetőleg 25-30 százaléka elhízott, az 5-11 éves kutyák 40-45 százaléka pedig a normálisnál magasabb testsúlyú.

Milyen betegségeket okozhat az állatoknál a túlsúly?

Az állatorvos szerint a házi kedvencek között az elhízás – mint kóros állapot – egyre elterjedtebb. Az elhízás lerövidíti a kutyák életét, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki „civilizációs” betegségek.

Kutatók labrador retrievereken egész életen át tartó kísérleti megfigyelések során arra a következtetésre jutottak, hogy még a mérsékelt túlsúly is közel két évvel csökkentheti a kutyák várható élettartamát „karcsú” társaikhoz képest. 

Korábban a zsírt viszonylag „inaktív szövetnek” tekintették, amelyre egyszerűen úgy tekintettek, mint a felesleges energia-kalóriákat tároló szövet. Ma már tudjuk, hogy a zsírszövet egy biológiailag aktív szövet. Az elhízás krónikus, alacsony szintű gyulladásos állapotként való felfogása egy új tudományos megközelítés. Gyulladásos hormonokat választ ki, oxidatív stresszt hozhat létre a szervezet szöveteiben, amelyek számos betegség kialakulásához vezethetnek.

A túl sok zsír negatívan befolyásolja a kutya egészségét és hosszú élettartamát.

Az elhízott kutyák fokozott kockázatot jelentenek: daganatok, cukorbetegség (diabetes mellitus), szívbetegség és magas vérnyomás csont- és ízületi gyulladások és az érintett ízületek gyorsabb degenerációja, húgyhólyagkövek és hőguta.

Az elhízás olyan betegségek figyelmeztető tünete is lehet, mint a pajzsmirigy alulműködése vagy a Cushing-kór (túlműködő mellékvese).

Az állatoknak sem könnyű a fogyás

„Miután megállapította, hogy kutyája/macskája túlsúlyos vagy elhízott, fontos, hogy a takarmányozást kifejezetten a fogyás érdekében állítsa be – egy adott tápanyag, egy meghatározott adag és egy meghatározott takarmányozási gyakoriság használatával” – tanácsolta az állatorvos. Vannak olyan tudományosan összeállított tápanyagok, amelyek segítenek az állatok egészséges és biztonságos súlycsökkentésében. Általánosságban elmondható, hogy havonta egy kutya biztonságosan elveszítheti testsúlyának 1-3 százalékát, a macskák pedig 0,5-2 százalékot. Sok kutya 3-5 százalékot veszíthet, és a legtöbb macskának körülbelül fél kilóra kell törekednie havonta.

A fogyás nem könnyű vagy gyors a háziállatok esetében, különösen macskáknál. Ha kisállatát „rohamdiétára” helyezi, súlyos betegségek alakulhatnak ki, beleértve a májelégtelenség életveszélyes formáját, amely kevesebb, mint 72 órán belül jelentkezhet.

A türelem elengedhetetlen a fogyókúrában. A legtöbb kutyás páciensnek 3-6 hónapos, a macskáknak pedig 6-12 hónapos súlycsökkentési terv a reális.

– mondta el Deim Zoltán, aki szerint a szakemberek lépésenkénti súlycsökkentési tervet fognak készíteni, ami 1-3 hónapos időszak alatt fokozatosan csökkenti a táplálék mennyiségét. Ez segít csökkenteni a takarmány utáni sóvárgást, a koldulást és a „késő esti zaklatást” a jutifalik után.

Séta, úszás, agility, kergetőzés, labdaszerzés... A kedvencével végzett fizikai tevékenység lehetőségei korlátlanok, viszont a fizikai képességek és az intellektuális érdeklődés már egyedeként is eltérő lehet. Általános ajánlás lehet az, hogy a kutyáknak legalább napi 30 perc fizikai aktivitásra van szükségük, a macskáknak pedig törekedniük kell három 5 perces intenzív játékidőszakra.

Az állatok elhízásának okai

A kutyák súlygyarapodása számos okból következhet be, az életkortól, a testmozgás hiányától a túletetésig. Kezdjük a kutyaelhízás kockázati tényezőinek áttekintésével:

 • Életkor: Ahogy az állatok öregszenek, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak.
 • Fajta vagy genetika: Egyes fajtáknak alacsonyabb az energiaigényük, vagy genetikailag jobban hajlamosak nagyobb testtömegre.
 • Ivartalanítás: Az ivartalanítás hímeknél és nőstényeknél egyaránt súlygyarapodást okozhat. Ez nagy valószínűséggel a nemi hormonoknak az étvágyra, a testmozgásra gyakorolt negatív hatása, és talán a legfontosabb, hogy az ivartalanítást követő zsírmentes testtömeg elvesztésével függ össze.
 • Túletetés: A kalóriadús tápok és egyéb jutifalik különösen felelősek az elhízásban.
 • Mozgáshiány: A kutyák számára ugyanolyan fontos, hogy naponta mozogjanak, mint az emberek számára. A kevesebbet mozgó kutyáknak kevesebb kalóriát kell fogyasztaniuk, mint az aktív kutyáknak.
 • Nem: A nőstény kutyák nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak, mint a hímek, és a hízékonyságra való hajlam növekszik az ivartalanítás után. A túlsúly megelőzése és kezelése a diétán és az gazdik önfegyelmén múlik! Ne féljünk attól, hogy nem fog szeretni a kedvencünk, mert visszafogjuk az etetését!

Túlsúlyos kutya diéta-terv

Miután állatorvosa vagy ön megerősíti, hogy barátját karcsúsítania kell, itt az ideje, hogy gyakorlatba ültesse túlsúlyos állatának étrendjét. Íme 10 egyszerű lépés a fogyás és egészségmegőrzés érdekében:

 1. Határozza meg kedvence ideális testsúlyát! Konzultáljon állatorvosával – akkor meg fogja tudni, hogy mennyi kalóriát kell fogyasztania naponta.
 2. Hozzon létre egy súly-ellenőrzési tervet! Kezdeti testtömeg rögzítését követően rendszeres mérlegeléssel (hetente) ellenőrizze a tömegváltozást. Nagytestű kutyák esetében kéthetente elegendő a mérlegelés.
 3. Számítsa ki kutyája kezdeti napi kalóriabevitelét! Ezt általában az állatorvos számítja ki, de használhatja a 30 x (ideális testsúly kg-ban +70 egyenletet is, amelyet úgy lehet kiszámítani, hogy az állat testsúlyát megszorozzuk 30-cal, majd hozzá adunk 70-et. Például egy 10 kg-os felnőtt állatnak = 30 x 10 kg + 70 = 470 kcal (kilokalória) van szüksége. A túlsúlyos kutyák alternatív megközelítése a napi kalóriabevitel körülbelül egyharmadával való csökkentése.
 4. Jutalomfalatokat is számolni kell! A pluszba adott csemegék is beleszámítanak kutyája napi kalóriabevitelébe, ezért találjon ki észszerű számú jutalomfalatot, amelyet naponta kínál, és ezt is számolja hozzá a napi kalóriabevitelhez. Próbálja meg jutalmazni a jó viselkedést játékkal, interakcióval vagy más olyan élmény-gazdagítással, amely nem igényel kalóriát. Fontos, hogy beszélje meg a háztartás minden tagjával az állat étrendjét, hogy elkerülje a többlet bevitelt.
 5. Határozza meg a megfelelő takarmányt és annak mennyiséget! Az ennek megfelelő mennyiségű tápot etetjük 2-3 héten át, majd – a máj regenerálódása céljából – 2 hétig a 100 százaléknak megfelelő mennyiséget. A kúra akár fél évig is eltarthat, de csökken a májelzsírosodás esélye. Az igénybe vett tápnak arányosan több fehérjét, aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat kell tartalmaznia („fortified diet”).
 6. Állítson be egy ütemtervet! Etesse kutyáját naponta legalább kétszer; a gyakoribb étkezés még több kalóriát égethet el.
 7. Két hét diéta után ellenőrizze újra a súlyt! Ideális esetben a kutyája hetente 0,5-2 százalékot veszít kezdeti testtömegéből, vagy havonta körülbelül 2-8 százalékát. Kezdetben gyorsabban fogyhat a víztartalom és a béltartalom csökkenése miatt – amennyiben már a diéta elején látja, hogy heti 2 százaléknál többet fogyott az állat, akkor nem kell változtatni a diétán.
 8. Szükség szerint állítsa be a kalóriákat! Kövesse nyomon kedvence súlycsökkenését, és növelje vagy csökkentse a kalóriabevitelét addig, amíg eléri a célt. Ha csökkentenie kell a kalóriabevitelét, és úgy tűnik, hogy még sem tud jóllakni, próbáljon meg egy kis vizet vagy akár nagyon alacsony kalóriatartalmú zöldségeket (brokkoli, karfiol, zeller) hozzáadni a napi adaghoz.
 9. Mozgáshoz kötött tevékenységek. Alkalmazza a testmozgás lassú fokozatos és egyenletes növelését! Az etetési időt csökkentjük, a mozgásaktivitást lehetőleg növeljük. A macskát különösen meg kell akadályozni a külső, ellenőrizetlen takarmányfölvételben (egerészés, csavargás során fölvett plusz takarmányok)
 10. Kövesse nyomon a fejlődést a diéta után is! Amikor az állatunk eléri a célsúlyát, ne növelje túl korán vagy túl drámaian a kalóriákat – ha így tesz, az jojó effektushoz vezethet. Előfordulhat, hogy a kutya anyagcseréje soha nem normalizálódik a túlsúly előtti szintre, ezért mindig óvatosnak kell lennie a kalóriákkal. Vannak olyan egyedek is, amelyeknek plusz kalóriára van szükségük ahhoz, hogy fenntartsák normális alakjukat és kondíciójukat, itt általában, körülbelül 10-15 százalékkal több kalóriára van szükségük, mint amennyit a fogyás során felvettek.

(Borítókép:  Shutterstock)