Az egészségügyi államtitkár szerint az orvosi kamara a betegbiztonságot fenyegeti

DLAPE20230205103
2023.02.05. 17:48 Módosítva: 2023.02.05. 18:33
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára felelőtlennek és betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.

Takács Péter vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati országos küldöttgyűlése után megfogalmazott követelésekre és a nyomásgyakorlásra való ösztönzésre reagált. Az államtitkár szerint ez felelőtlenség, ami nemcsak a háziorvosokkal „szúr ki”, hanem a betegbiztonságot is veszélyezteti.

Mint arról az Index is beszámolt, a háziorvosok képviselői a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén úgy döntöttek, letétbe helyezik feladatellátási szerződésük felmondását, a szakellátásban dolgozó orvosok pedig az önként vállalt többletmunkára vonatkozó szerződésük felmondását helyezik letétbe.

Emellett kijelentették, hogy tarthatatlannak látják az egészségügyi szakdolgozók bérhelyzetét is. Tavaly decemberben arról is írtunk, hogy akár 4500 orvos is letétbe helyezheti a felmondását.

Az orvoskamara tájékoztatása szerint számos orvos „rendszerváltást” szeretne kikényszeríteni az egészségügyben, egy ciklusokon átívelő stratégia kidolgozásával.

A nyomásgyakorlásra szerintük azért is van szükség, mert korábban már többször jelezték kifogásaikat, és megoldási javaslatokat is tettek, de ezeket a kormány érdemben figyelmen kívül hagyta.

Az államtitkár szerint nem az orvosokkal van konfliktusuk

Takács Péter arra kérte a kamarát, hogy tartózkodjon „a felelőtlen megnyilvánulásoktól és a tendenciózus csúsztatásoktól”. Az államtitkár közölte: a Belügyminisztériumnak és az egészségügyi kormányzatnak nem az orvostársadalommal és nem az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusa, hanem az orvosi kamarával.

Hozzátette: az elmúlt időszakban a kormányzat törekvései ellenére nem jött létre partnerség a MOK-kal, és cáfolta azt, hogy az ágazatvezetés nem egyeztet a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

Elmondása szerint többször is tárgyaltak az orvoskamarával, a szakszervezetekkel, tudományos társaságokkal és a Magyar Tudományos Akadémiával is.

Folyamatos és élő párbeszédre törekedtünk

– jelentette ki Takács Péter.

A politikus bemutatta a MOK háziorvoscsoportja vezetőjének e-mailjét, amelyben a kamarai tisztségviselő a szerződést „jelenleg megküldött formájában” elfogadhatónak minősítette, megjegyezve, hogy annak aláírását a MOK ajánlani tudja a kollégáknak. „Majd három nappal később gyökeres fordulat állt be a MOK kommunikációjában” – mondta az államtitkár.

Az orvosok többsége jobban keres, mint a miniszter

Takács a MOK javaslataira reagálva úgy fogalmazott: „elvek szintjén nagy véleménykülönbség nincsen köztünk”. Arra a felvetésükre, hogy az egészségügy összeomlott volna, azt mondta: a magyar egészségügy a továbbiakban is jól teljesít, és szerinte ez a koronavírus-járvány hullámai alatt is így volt.

Nem mondjuk, hogy minden tökéletes, pontosan tudjuk, hogy hol kell belenyúlni a rendszerbe ahhoz, hogy a betegek érdekében azt jobbá tegyük

– tette hozzá, majd kiemelte: nem megalapozottság nélküli a mostani átalakítás, a legnagyobb betegbiztonsági kockázatokat az ügyeleti rendszerben tárták fel.

Az orvosok bérének emelésére utalva megjegyezte: „mutassanak még egy olyan kormányt, amely úgy bünteti a rendszer szereplőit, hogy rövid időn belül négyszeresére emeli a fizetésüket”. 

Összesítése szerint 2022-ben 1470 milliárd forinttal költöttek többet az egészségügyre, mint 2010-ben, amiből 350 milliárd forint csak az orvosi bérekre ment el.

Takács Péter a konkrét béreket is ismertetve kijelentette, hogy „az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter, az államtitkárról nem is beszélve”. Arra is utalt, hogy hasonló béremelésre készülnek az egészségügyi szakdolgozóknál is.

Tájékoztatása szerint 14 hónapon belül két lépcsőben a legnagyobb mértékű béremelést hajtják végre a rendszerváltás óta.

A Fidesz is reagált

A Fidesz közleménye szerint a Demokratikus Koalíció áll a Magyar Orvosi Kamara döntése mögött. Azt írják, a baloldal Brüsszelben a Magyarországnak járó uniós források kifizetését akarja megakadályozni. Hozzátették: a baloldali pártok „kihasználják a pedagógusokat, és most már a betegek orvosi ellátását is meg akarják megakadályozni”.

Úgy fogalmaztak: „túlmegy minden határon”, hogy a baloldal arra próbálja meg rávenni a magyar orvosokat, hogy ne lássák el a betegeket, és hogy „ezzel a magyar emberek egészségét és életét veszélyeztessék”. A Fidesz szerint „Gyurcsány Ferencéket csak a hatalom megszerzése érdekli, nem az orvosok és nem a betegek”.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a magyar orvosok többszörösét keresik annak, mint Gyurcsány Ferenc miniszerelnöksége alatt. A közleményben hozzátették: 

a következő napokban érkezik meg az emelt bérük, és az orvosbéremelés folytatódik

– írja az MTI.

Korábban a Kibeszélő című műsorunk vendége volt Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is, aki részletesen beszélt az egészségügy problémáiról. Másik korábbi cikkünkben pedig arról írtunk, hogy titoktartásra kötelezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat.

(Borítókép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)