Karácsony Gergely induló felnőttképzést jelentett be

2023.02.09. 19:06
A végzettek a korszerű városkormányzás legfontosabb területeiről kaphatnak átfogó tudást. A képzést leginkább 35 éves kor alatt ajánlják.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán jelentette be, hogy akkreditált felnőttképzés indul Városkormányzási Akadémia néven.

„A város összetett rendszer, így az irányítása is összetett ismereteket és készségeket igényel. A Fővárosi Önkormányzat által létrehozott akadémia ingyenes képzése nemcsak Budapestről szól, hanem általában a városokról, ezért az ország bármely pontjáról várja a jelentkezőket” – olvasható a Facebook-bejegyzésben.

A Budapesti Művelődési Központ leírása szerint szó lesz a helyi önkormányzás alkotmányos, jogi alapjairól, az önkormányzatok pénzügyi és gazdálkodási kereteiről, a nyitott városkormányzásról, valamit a városlakók bevonásának lehetőségeiről és az okosváros-koncepciókról.

A résztvevők emellett előadásokat hallhatnak a fenntartható, zöld, befogadó településfejlesztés modelljeiről, ezek fenntarthatóságáról, a városüzemeltetésről, illetve az uniós városfejlesztési politikákról és támogatási rendszerekről.

Az Akadémiai Tanács tagjai lesznek:

  • Atkári János volt főpolgármester-helyettes, a Pénzügykutató Zrt igazgatója,
  • Bodnár Judit, a CEU egyetemi tanára,
  • Hegedüs József közgazdász-szociológus, lakáspolitikai és önkormányzati szakértő, a Városkutatás Kft. igazgatója,
  • Hitesy Ágnes, a HitesyBartuczHollai Euroconsulting Kft. igazgatója,
  • Hoffman István, az ELTE ÁJK Közigazgatási Jogi Tanszék egyetemi tanára,
  • Pálné Kovács Ilona, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja,
  • Péteri Gábor közgazdász, önkormányzati pénzügyi szakértő,
  • Szegvári Péter volt főjegyző, volt helyettes államtitkár, nemzetközi területfejlesztési szakértő, a City Consult Bt. vezető tanácsadója,
  • Tordai Csaba, a főpolgármester jogi főtanácsadója, a Miniszterelnöki Hivatal volt jogi és közigazgatási államtitkára.

Az is kiderült, hogy a fakultatív szakmai programokon való részvétel ingyenes, ahogy a képzés is, de költségtérítést például az utazásra nem biztosítanak.

Bármilyen büntetlen előéletű magyar állampolgár részt vehet a képzésen, aki legalább egy egyetemi alapképzést elvégzett, vagy aktív felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal, valamint angolnyelv-tudással rendelkezik. Jelentkezni február 20-ig lehet.