2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Ebbe a börtönbe kerül Lagzi Lajcsi

D  US20131212004
2023.02.09. 08:41
Szatyrokat varrnak és lakatosmunkákat végeznek a kecskeméti börtön rabjai. Hamarosan Galambos Lajos is ennek a BV-intézetnek lesz a lakója. Az Index megtudta: nincs luxus, nincs kivételezés.

Lagzi Lajcsinak február 15-én kell bevonulnia Kecskeméten a Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe, hogy megkezdje 3 és fél éves börtönbüntetését. Az Index megkeresésére a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) nem kívánta a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni. „A büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében” – fogalmazott a kommunikációs főosztály vezetője, Makula György.

Mint azt korábban megírtuk: tavaly decemberben Galambos Lajos víz-, gáz- és áramlopási ügye miatt jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, 4 évre eltiltották a közügyektől, valamint a több mint 4 milliós bűnügyi költséget is neki kell fizetnie. A 2015 óta húzódó eljárásban Galambos Lajos volt feleségét, Boglárkát felmentette a bíróság.

Csak semmi luxus

A sajtó és a közvélemény tévesen „parkettás börtönnek” hívja a kecskeméti BV-intézetet, utalva arra, hogy a többi börtönhöz képest ez jobban felszerelt és itt kényelmesebb az elítéltek élete.

Visszautasítjuk azokat a rosszindulatú híreszteléseket – mint ahogyan ezt már megtettük többször is -, amelyek szerint bármelyik büntetés-végrehajtási intézet jobb körülményeket biztosítana bármely fogvatartottnak. A hazai börtönökben nincsen semmilyen kivételezés, a fogvatartottakra a jogszabályokban megállapított, azonos jogok és kötelezettségek vonatkoznak.

– jelentette ki a BVOP ezredese. Szerintük a büntetés-végrehajtási szervezetet egy kicsit is ismerő sajtóorgánum – amely törekszik a hiteles tájékoztatásra – semmiképpen sem állítaná azt, hogy a kecskeméti börtön  a fogva tartási vagy elhelyezési körülmények szempontjából  kiemelkedő lenne.

A kecskeméti börtön egy teljesen közepes állapotú büntetés-végrehajtási intézet, amelynek II. számú objektuma 1995-ben nyitotta meg kapuit egy régi szovjet laktanya helyén. „Az objektum olyannyira nem sorolható a legújabb és legmodernebb intézetek közé, hogy az itt fogvatartottak zárkáiban nincsenek kialakítva saját mellékhelyiségek és mosdók, nem úgy, mint a később épült vagy felújított börtöneinkben” – közölte a kommunikációs osztály vezetője.

Szatyorvarrás és lakatosmunka

„Ahogyan az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében, a fogvatartottak mindennapjaikat munkával vagy tanulással töltik Kecskeméten is, emellett hasznos foglalkozásokon és tréningeken vesznek részt, melyek segítik a társadalomba való reintegrációjukat” – fogalmazott Makula György, aki hozzátette: Magyarországon jogszabály kötelezi a fogvatartottakat a munkavégzésre büntetésük letöltése idején  ennek érvényt szerezve a hazai börtönökben minden munkaképes rabnak dolgoznia vagy tanulnia kell.

A kecskeméti börtönben fémipari, lakatosipari munkálatokban, illetve szatyorvarrásban vesznek részt a fogvatartottak, illetve a házi műhelyben, a konyhán dolgoznak, valamint a takarítási teendőket végzik el.

Kisbabák a börtönben

A kecskeméti börtön működésének egyetlen különlegessége, hogy 2002-től itt működik az anya-gyermek részleg, ahol 20, börtönben lévő anya helyezhető el gyermeke egyéves koráig. Jelenleg tizenketten töltik büntetésüket ezen a speciális részlegen.

Az anya-gyermek körlet a büntetés-végrehajtás keretein belül igyekszik gyermekbarát, egyfajta bölcsődei körülményeket teremteni a babák számára

– mondta el Makula György. Hozzátette: az anyák és a babák a körleten belül szabadon mozoghatnak. Alapesetben egy fogvatartottnak napi egyszer egy óra séta jár, Kecskeméten minimum három óra sétát biztosítanak a babáknak és az anyukáknak.

Az édesanyáknak egyetlen feladatuk van itt: a babák gondozása. Ebben többek között csecsemőgondozók figyelik és segítik őket. A büntetés-végrehajtás 24 órában egészségügyi személyzet biztosít, a gyermekorvoson és védőnőn kívül pedig heti egy alkalommal pszichológus is foglalkozik az édesanyákkal.

Amennyiben az édesanya büntetésének időtartama még nem jár le, de a baba eléri az egyéves életkort, akkor az intézet – az illetékes gyámhivatallal együttműködve – megkeresi a családot, hogy hajlandóak-e a babát befogadni, hajlandóak-e a gondozásáról intézkedni.

Ha nincs ilyen fogadókészség vagy nem megfelelőek a körülmények a gyermek gondozásához, akkor a gyámhivatal teszi meg a szükséges intézkedéseket.

(Borítókép: A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet új, összesen 35 fogvatartotti férőhelyet biztosító körleteinek egyike Kecskeméten 2013. december 12-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)