Kiderült, mikor áll bíróság elé Schadl György és Völner Pál

B RKL20210424126
2023.02.10. 15:13
Kiderült, mikor kerül sor Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és az ügyben érintett további személyek előkészítő tárgyalására. A Fővárosi Törvényszék a várható nagy érdeklődésre való tekintettel regisztrációhoz kötötte a tárgyaláson való részvételt.

A Schadl–Völner-ügy előkészítő tárgyalását előreláthatóan február 17-én reggel 9 órától tartja a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság sajtóosztálya tárgyalási jegyzékében a végrehajtói kar elnökére vonatkozó részben azt írta: „Az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, hivatali helyzettel egyéb módon történő visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, felbujtóként elkövetett kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével vádolja az I. rendű terheltet [vagyis Schadl Györgyöt – a szerk.]. 

Völner Pálról is szó esett

Az összesen 22 vádlottat érintő ügyben a további érintetteket illetően úgy fogalmaztak: 

Társaival szemben többek között vezető beosztású hivatalos személy [vagyis Völner Pál, az igazságügyi minisztérium volt államtitkára – a szerk.] által, az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, társtettesként, különösen nagy kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, illetve hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatalai vesztegetés bűntette miatt emeltek vádat.

A Népszavához eljuttatott tárgyalási jegyzékben azt is ismertették, hogy a Fővárosi Törvényszék a várhatóan nagy érdeklődésre való tekintettel a tárgyaláson való részvételt regisztrációhoz kötötte.

Schadl mindent tagad

Mint korábban megírtuk, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára – ellen. A vádirat szerint Schadl még 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, akinek jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott, 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot. Ezért cserébe a politikus államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználta az elnök érdekeiért. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönbüntetést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint megfizetését is indítványozta.

Schadl György a kihallgatások jegyzőkönyve szerint minden ellene felhozott vádat tagadott az ügyészség előtt. Vallomásában azt is hangoztatta, hogy Völner Pál ugyancsak ártatlan. Schadl azt állította, hogy soha nem adott át semmilyen pénzt a korábbi igazságügyi államtitkárnak. A végrehajtóktól kapott összegekről pedig azt mondta az ügyészségnek, hogy azért kapta, mert korábban pénzt adott nekik kölcsön. Schadl elmondása szerint csak italt ajándékoztak egymásnak Völner Pállal.

A korrupciós botrányban érintett kulcsszereplők telefonbeszélgetéseiből korábban nyilvánosságra hozott hanganyagokról itt olvashatnak.

(Borítókép: Róka László / MTI)