Völner Pál végrehajtói árverésen vett meg egy nyergesújfalui ingatlant, amelyet gyorsan tovább is adott fia cégének

D NOE20210601005
2023.02.13. 09:07
Völner Pál már az Igazságügyi Minisztérium államtitkára volt, amikor egy végrahajtói árverésen hozzájutott egy 305 négyzetméteres nyergesújfalui ingatlanhoz. A földhivatali papírok szerint a bankok mellett a volt államtitkár is a végrehajtók között volt: Völner Pál kilencmillió forintot követelt. Az árverés után az ingatlant pedig továbbadta a fia által vezetett cégnek, így azt nem kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában sem.

Két évvel igazságügyi államtitkári kinevezése után végrehajtói árverésen szerzett meg egy nyergesújfalui ingatlant Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára – írja az rtl.hu. A házhoz tartozó földhivatali papírok szerint az előző tulajdonosok hitelből vásárolták meg az ingatlant 2004-ben, és egészen 2012-ig nem okozott gondot a hitel törlesztése.

Akkortól azonban négy év alatt több mint egy tucat végrehajtási jogot jegyeztek be a nyergesújfalui házra, amelyeknek összértéke a több tízmillió forintot is meghaladta.

A lap információi szerint az egyik hitelező Völner Pál volt, aki 2016-ban – egy évvel államtitkári kinevezése után – kilencmillió forint értékű követelést nyújtott be. Az előző tulajdonosok azonban a volt államtitkár mellett még több banknak, magáncégnek, de még a helyi önkormányzatnak is tartoztak, így végül 2017 elején elárverezték az ingatlant, amelyen Völner Pál lett a befutó.

A lakóház májusban a volt igazságügyi államtitkár nevére is került, de nem sokáig. Az ingatlan július végén már a Tagba Kft. tulajdonába került, amelyben Völner Pál fia volt az egyik képviseletre jogosult, és amely később a fia nevére került. Így a volt államtitkárnak már nem kellett azt a vagyonnyilatkozatában sem feltüntetnie. A Schadl–Völner-ügy kirobbanása előtt azonban a fia cége is megvált az ingatlantól, amelyet egy helyi magánszemély vásárolt meg.

A lap hangsúlyozta, hogy Völner Pál árverésen történő vásárlása semmilyen törvénybe nem ütközik, és a jogszabályok alapján sem összeférhetetlen, de a korrupciós botrány miatt ezt még érdekesebbé teszi az, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) működési szabályzata szerint az igazságügyi miniszter látja el az MBVK törvényességi felügyeletét. Később pedig – 2019-től – maga Völner Pál lett a bírósági végrehajtással kapcsolatos ügyek miniszteri biztosa. A politikus későbbi vallomásában úgy fogalmazott, hogy jó munkakapcsolat fűzi Schadl Györgyhöz, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar letartóztatásban lévő elnökéhez.

Mint megírtuk, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára – ellen.

A vádirat szerint Schadl még 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, akinek jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott, 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot.

Ezért cserébe a politikus államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználta az elnök érdekeiért. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönbüntetést kért, továbbá 200, valamint 25 millió forint megfizetését is indítványozta.

Schadl György a kihallgatások jegyzőkönyve szerint minden ellene felhozott vádat tagadott az ügyészség előtt. Vallomásában azt is hangoztatta, hogy Völner Pál ugyancsak ártatlan. Schadl azt állította, hogy soha nem adott át semmilyen pénzt a korábbi igazságügyi államtitkárnak. A végrehajtóktól kapott összegekről pedig azt mondta az ügyészségnek, hogy azokat azért kapta, mert korábban pénzt adott nekik kölcsön. Schadl elmondása szerint csak italokat ajándékoztak egymásnak Völner Pállal.

(Borítókép: Völner Pál 2021. június 1-jén. Fotó:  Bruzák Noémi / MTI)