Megépült az ország legnagyobb sütőüzeme

2023.02.28. 13:49
Kedden, Hatvanban átadták a 20 milliárd forint összértékű beruházásból elkészült sütőüzemet, ahol napi 250 tonna péktermék előállítását végzik. Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint 260 új munkahelyet teremtettek a gyár beindításával. A tárcavezető kijelentette: a magyar kormány stratégiai célja a rendszerváltás éveiben meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.

A húszezer négyzetméteres, négy gyártósorral berendezett gyár a Lipóti Tóth és Társai Zrt. tulajdona. Varga Mihály az átadáson elmondta: a Lipóti Pékség jelenleg az egyetlen sütőipari vállalkozás, amely szinte országos lefedettséggel értékesít friss napi sütőipari termékeket.

A pénzügyminiszter a beruházással kapcsolatban megemlítette, hogy a projekt keretében 

az ország legnagyobb kapacitású kenyér-, péksütemény- és finompékáru-gyártó üzeme jött létre.

Mint mondta: a 20 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztés eredményeképpen 260 új munkahelyet teremtettek. Hozzátette: a Lipóti bolthálózat ma mintegy 70 alvállalkozóval és több mint 350 üzlettel rendelkezik, termékei mindenhol keresettek.

A rendszerváltás környékén az addig meghatározó élelmiszergyártó cégek nemzeti tulajdonból való kikerülése jellemző volt a sütőiparban, a cukoriparban, a tejiparban és a húsiparban is. Hiányuk ma, egy járvány után, valamint a szomszédban elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint a rendszerváltás óta valaha

– fogalmazott Varga Mihály.

A tárcavezető szerint az elmúlt hónapok fejleményei, történései jelezték, hogy folytatni kell az élelmiszeripar korábban megkezdett erősítését. Úgy véli, a függetlenség úgy növelhető, ha a kapacitások növekedését a minőség, a termelékenység és az energiahatékonyság javulása is kíséri. Varga Mihály kiemelte: a kormány ennek a célnak az érdekében az utóbbi években számos élelmiszeripari vállalkozás korszerűsítéséhez járult hozzá.

A pénzügyminiszter beszédében kitért rá, hogy a magyar gazdaság egy veszélyes és kiszámíthatatlan környezetben ért el uniós átlag feletti, 4,6 százalékos növekedést. Elmondta, hogy Magyarország úgy végzett az uniós növekedési rangsor 8. helyén, hogy a helyreállítási forrásokat még nem kapta meg Brüsszelből. Hozzátette: a hazai GDP ma 4,9 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet, amely 2 százalékponttal magasabb, mint az uniós átlag – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.